Hrvatski radio

Radio Osijek

Tramišak: Novo programsko razdoblje vrijedno 12,7 milijardi eura

30.04.2021.

13:37

Autor: Radio Osijek

Tramišak: Novo programsko razdoblje vrijedno 12,7 milijardi eura

Tramišak: Novo programsko razdoblje vrijedno 12,7 milijardi eura

Foto: - / -

U Osijeku je održan skup „EU fondovi od 2021. do 2027. - Nove prilike”. Riječ je o seriji predstavljanja koje organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao koordinacijsko tijelo za informativno-edukativne aktivnosti o EU fondovima.

Ministrica Nataša Tramišak istaknula je kako su Hrvatskoj na raspolaganju novi fondovi u iznosima dvostruko većim nego što smo ih imali do 2020. godine. „Kada govorimo u kontekstu kohezijske politike Europske unije, najvažnije investicijske politike koja je vrlo važna za poticanje daljnjeg razvoja nerazvijenih dijelova Republike Hrvatske, za rješavanje investicija u komunalne, društvene, poduzetničke i sve ostale infrastrukture, riječ je o o iznosu od 12,7 milijardi eura, u kojima je, uz kohezijske politike, i poljoprivredna politika EU-a. Vjerujem da će sve informacije koje ćemo danas razmijeniti na panelima biti korisne kako bismo se što kvalitetnije pripremili za novo programsko razdoblje. Smisao je potaknuti daljnji razvoj naših regija, ali i što bolje apsorbirati fondove EU-a u razdoblju koje je pred nama. Kada govorimo o Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, moram istaknuti da je u aktualnom razdoblju do 2020. godine na području Osječko-baranjske županije ugovoreno europskih projekata u vrijednosti većoj od 6 milijardi kuna. U kontekstu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je pokrenula Vlada 2018. godine u suradnji s pet slavonskih župana, govorimo o ugovorenosti većoj od 17 i pol milijardi kuna i 22 tisuće projekata. A među najvažnijim je podacima to da je više od 740 poduzetničkih projekata podržano putem ovog programa, više od 3.200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a po završetku realizacije svih ovih projekata, očekujemo otvaranje 4 tisuće novih i očuvanje 11 tisuća radnih mjesta na području svih pet slavonskih županija”, istaknula je ministrica Tramišak.

Na skupu u Osijeku govorilo se o tijeku izrade strateških dokumenata za korištenje EU fondova u financijskom razdoblju 2021.-2027., o novim mogućnostima financiranja projekata, velikim i strateškim projektima u pripremi te o promjenama koje će omogućiti brže i lakše korištenje EU fondova. Predstavljeni su Nova Kohezijska politika u financijskoj perspektivi 2021.-2027., Program ruralnog razvoja – Nacionalni strateški plan ZPP-a, Razvoj prometne infrastrukture uz pomoć EU sredstava.

 

 

 

 

 

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.