Hrvatski radio

Radio Osijek

Tramišak reagirala na kritike iz medija "Tim lažima prijetnje se ostvaruju"

21.01.2023.

15:19

Autor: Tatjana Mautner

Napisi u medijima o Nataši Tramišak

Napisi u medijima o Nataši Tramišak

Foto: Screenshot / Radio Osijek

Posljednjih su se dana zaredali medijski napisi o bivšoj ministrici regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak, razlozima njezine smjene, a iznose se i kritike da je iza sebe ostavila nered. Tramišak, koja je jučer aktivirala svoj saborski mandat, na to je reagirala objavom na Facebooku. Njezin nasljednik teškoće s informatičkim sustavom u Ministarstvu, koji još nije prilagođen na euro, ne smatra "neredom", nego da je situacija "malo napuhana".

„“Razvlačit ćemo te po blatu!“ Prijetnja je koja se ostvaruje pisanjem laži o javnim osobama, političarima. Nisam zastrašena, naprotiv”, poručuje Tramišak i podsjeća da su mediji već izvještavali o softveru eFondovi i problemima koje je zatekla u ministarstvu, od najbržeg prsta do izloženosti osobnih podataka svih korisnika, a navodi da su dokaze o tome dostavljali i sami korisnici softvera i bespovratnih EU sredstava.

„O pokrenutom procesu 2019. godine, tko isti softver održava, kakvi su ugovori potpisani tih godina na iznose veće od 32 milijuna kuna i radi čega održavanje softvera do datuma mog odlaska s mjesta ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU nije ministarstvo plaćalo nikome, čak ni Fini (sve je ostalo na 0,00 kn izvršavanja tijekom tih 18 mjeseci), te kako softver nije u nikakvom problemu za održavanje već ga se takvim želi prikazati, obavijestila sam nadležna istražna tijela, kako o samom softveru, tako i DORH o prijetnjama”, ističe Tramišak. „Iako više nisam na dužnosti ministrice, nadam se da imam pravo na zaštitu kao i svaki drugi građanin ove države, jer ovo je bila tek prva izgovorena prijetnja, ali prijetnja koja se ostvaruje.

To je sve što mogu sada reći”, poručuje bivša ministrica.

Njezin nasljednik, inače državni tajnik u tom ministarstvu za vrijeme njezina mandata, Šime Erlić za objavu bivše ministrice Tramišak o prvim prijetnjama koje se ostvaruju i provlačenju kroz blato, rekao je da nitko „sa strane Ministarstva to ne radi i da je situacija tu malo napuhana s te strane.”

Erlić: „Ne mislim da je to nered”

Danas je u Zadru izjavio da će sustav EU fondova, koji je zbog prebacivanja na euro trenutno izvan snage, biti ponovno otvoren od kraja siječnja.

„Od kad sam preuzeo dužnost odmah sam zatražio sastanak sa Finom, imao sam sastanak jučer i oni mi garantiraju da će sustav raditi najnormalnije od kraja siječnja i da informatičari daju sve od sebe da se otklone problemi i da sustav bude funkcionalan”, rekao je ministar.

Naglasio je da svi projekti normalno i regularno provode. "Iako je sustav izvan snage dok se ne prebaci na euro to ne znači da svi projekti i sva plaćanja ne mogu ići jer smo to omogućili".

Dodao je da je za sve korisnike koji trebaju unositi u sustav izvješća produljen rok od mjesec dana i da nitko neće biti oštećen.

Novinarima je odgovorio kako ne misli da je itko kriv za tu situaciju. Objasnio je da je Ministarstvo krajem prošle godine dobilo informaciju da se mora napraviti konverzija, ali da Fina ima brojne sustave koje je trebala opslužiti krajem prošle godine.

"U komunikaciji Ministarstva i informatičkog tima Fine dogovoreno je da sustav EU fondova na red dođe u siječnju. To nije problem za korisnike jer neće biti kašnjenja jer su plaćanja omogućena".

Za prozivke na račun bivše ministrice Nataše Tramišak da je ostavila nered u Ministarstvu rekao je kako ne misli da je to nekakav nered. "To je situacija koju samo treba razriješiti. Kompleksna je situacija s informatičkim sustavima koja se vuče još od prestanka s radom ugovora. Bilo je potrebno pronaći novi način za održavanjem i to se rješava", kazao je ministar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.