Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivan Radić više nije saborski zastupnik

16.01.2023.

19:59

Autor: HRT/Radio Osijek/TM

Osječki gradonačelnik Ivan Radić ostaje bez saborskog mandata

Osječki gradonačelnik Ivan Radić ostaje bez saborskog mandata

Foto: Screenshot / Radio Osijek

Poslijepodne se na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu sastalo predsjedništvo HDZ-a, a nakon sjednice javnost je o odlukama i temama o kojima se govorilo izvijestio predsjednik stranke i predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Tako je premijer najavio da će umjesto Branka Bačića, predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru biti Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, čovjek s velikim političkim iskustvom”, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.


„Umjesto Branka Bačića zastupnica će postati Danica Baričević, rekao je premijer dodavši da se u Sabor vraća i bivša ministrica Nataša Tramišak. Svoj mandat će joj umjesto Gorana Ivanovića prepustiti Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Iz Ureda osječkog gradonačelnika ta je rošada objašnjena sljedećim riječima: "Osječki gradonačelnik Ivan Radić samoinicijativno je svoj saborski mandat prepustio Goranu Ivanoviću Lacu, a sve kako bi se mogao još više posvetiti odgovornoj funkciji vođenja grada Osijeka." Nešto kasnije dodatno su objasnili da Radić svoj saborski mandat Ivanoviću Lacu prepušta u dogovoru sa osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i stranačkim vodstvom.


U vezi sa smjenom ministrice Tramišak, Plenković je rekao da „što se tiče te teme, nema dileme.” Cijeli osječko-baranjski HDZ je, istaknuo je, lojalna grupacija koja je na izborima napravila jako velik uspjeh.


„Bilo koja osoba, zastupnik, ministar, ministrica (..) pitanje je o kojem odlučuje predsjednik Vlade u konzultacijama s nizom aktera, naglasio je Plenković.


Istaknuo je kako ne želi ni na koji način dovesti u pitanje da HDZ ne vodi računa o Slavoniji. „Ta teza ne postoji”, rekao je premijer. Na upit novinara je li ministrica imala neku grešku u radu, odgovorio je da se "ne vraća više na tu temu".


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.