Hrvatski radio

Radio Osijek

Trauma u književnosti od 1995.

30.10.2017.

16:00

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Trauma i kulturna intimnost: mogućnosti analize" tema je predavanja organiziranog na Odjelu za kulturologiju u Osijeku. Održala ga je znanstvena suradnica na beogradskom Institutu za europske studije Gordana Đerić.

S dr.sc. Đerić  surađivat će prof. dr. Zlatko Kramarić u sklopu sveučilišnog projekta o traumi u poslijeratnoj hrvatskoj književnosti od 1995. do danas. Cilj je književnopovijesno prikazati traumu u tekstovima hrvatske književnosti nakon Domovinskog rata. Bilo je to stoljeće trauma, posbice u našoj novijoj povijesti. "Bavili smo se", kaže Kramarić, "problemima sjećanja, pamćenja, nostalgije, a sve je to nedorečeno ako se pravilno ne interpretira traumatični dio naših trenutaka, a naši identiteti, sjećanja pa i zaborav su posljedica trauma". Prisjetio se svojih ranijih knjiga među kojima je i "Gtradonačelniče, vrijeme je", jer je to bio krik, apel za razumom u traumatičnim vremenima, koji ne mogu obići naš život. Dodaje kako je tada bio pomalo izgubljeni umjetnik koji se budio sa sviješću da ne živimo u lakim vremenima, nego opasnim, bez ičega spasonosnog, osim hrabrog čovjeka, građanina, i zato je važno da  umjetnost ne šuti. Nekada je trauma bila medicinski, psihološki problem, a sada ona funkcionira u hrvatskoj književnosti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.