Hrvatski radio

Radio Osijek

Traže dostojanstvenu podršku izbjeglicama

08.10.2015.

17:03

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Inicijativa "Dobrodošli" održala je kratku konferenciju za novinare ispred kampa u Opatovcu. Traže siguran i zaštićen put za izbjeglice, otvaranje granica, solidarnost i dostojanstvenu poruku .

U povodu današnjeg sastanka europskog Vijeća za unutarnje poslove traže politički dogovor s državama istočnog Meditarana i onima koji se nalaze na takozvanoj "balkanskoj ruti", kojim će izbjeglicama osigurati sigurne puteva do njihovih odredišta. Tako bi se smanjila kršenja prava izbjeglih osoba, krijumčarenje i smrtni slučajevi koji se tijekom izbjeglištva svakodnevno događaju prilikom prolaza kopnom, a posebno morskim putevima.
"Građani Europske unije traže odgovor od Europske unije i od svojih država na aktualnu međunarodnu humanitarnu krizu, a odgovor koji će zaštiti ljudska prava zasigurno nije uspostava hot spot-ova i zatvaranje granica, već solidarna i dostojanstvena podrška izbjeglicama", istaknuli su na konferenciji za novinare. Od Europske unije traže da aktivira sve raspoložive mehanizme za proglašenje međunarodne humanitarne krize. "Koordinirano djelovanje jedini je sustavni odgovor na masovne izbjegličke tokove kojima se, zbog neriješenih i kompleksnih uzroka izbjegličke krize, ne nazire kraj", rekli su aktivisti inicijative "Dobrodošli" u Opatovcu.
Od političara zahtjevaju da se ugledaju na nevladine udruge koje su se povezale kako bi pružile podršku izbjeglicama: "Takvo se zajedništvo očekuje i od političara u regiji, umjesto da se aktualna humanitarna kriza koristi kao predmet političkog prepucavanja," poručili su aktivisti te građanske inicijative.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.