Hrvatski radio

Radio Osijek

Traži se najbolje zanatsko pivo

28.04.2021.

11:38

Autor: Radio Osijek / IF

Traži se najbolje zanatsko pivo

Traži se najbolje zanatsko pivo

Foto: - / -

Na prvo ocjenjivanje kvalitete zanatskog piva prijavljeno je 50 uzoraka piva 19 malih pivovara iz cijele Hrvatske, a deveteročlana stručna komisija procijenit će koje pivo ima najbolju punoću okusa, mirisa i svih ostalih elemenata koji se ocjenjuju.

Nakon dugogodišnjeg iskustva u ocjenjivanju kulena, voćnih rakija i meda Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek, u suradnji s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom organizira prvo ocjenjivanje kvalitete zanatskog piva s ciljem promocije malih nezavisnih pivovara i njihovih proizvoda. Partner natjecanja je Badass Barley Malt, brend tvrtke Slavonija-slad d.o.o. iz Nove Gradiške, a ocjenjivanje zanatskog piva sastavni je dio manifestacije Osijek Craft Beer festival.

Osijek ima višestoljetnu tradiciju proizvodnje piva, pa su se u osječkoj HGK i odlučili organizirati prvo ocjenjivanje piva, istaknuo je Igor Mikulić, dodajući da u Slavoniji nastaje najviše pivarskoga ječma u Hrvatskoj, a imamo i jedinu tvornicu pivskog slada koja je i partner natjecanja.

Pravo sudjelovanja na ocjenjivanju imaju isključivo proizvođači koji su registrirani kao male nezavisne pivovare. Ocjenjuje se pivo u tipovima Ale – svijetlo i tamno te Lager – svijetlo i tamno. Pristiglo je 50 uzoraka piva 19 malih pivovara iz cijele Hrvatske u kojoj je devedesetak pivovara koje su mogle sudjelovati na ovom natjecanju.

Svaki uzorak ocjenjuje deveteročlana stručna komisija senzorskom metodom prema standardima DLG-a (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, njemačko društvo za poljoprivredu).

Predsjednik je komisije doc. dr. Iztok Jože Košir, s Inštituta za hmeljarstvo in pivarstvo Slovenije. Pojasnio je da se ocjenjuje miris, okus, postojanost pjene, karbonizacija (koliko pivo ima mjehurića) te punoća tijela, okusa i arome. Kod piva je iznimno važno da nema grešku, odnosno da su svi procesi proizvodnje, sirovine i skladištenje odrađeni kako treba. Pivo ne treba biti „prazno” već „puno”, kad ga se proguta mora biti doživljaj, nešto ugodno, kao što je to i kod vina, a ne da je pivo samo piće koje će utažiti žeđ, ističe doc. dr. Iztok Jože Košir.

U svijetu, pa tako i u Europi, sve su popularnija Ale piva pa je većina uzoraka na ovom ocjenjivanju upravo te vrste, čime ćemo pronaći više voćnih aroma i mirisa, kaže Košir. Pivari uvijek traže nešto novo kako bi bili prepoznatljivi i drugačiji od drugih, a time profitiraju i ljubitelji piva koji mogu uživati u novim okusima. Popularnost piva raste, što razvija i kulturu pijenja piva, a nadamo se da će konobari uz jelo nuditi i razne vrste odgovarajućeg piva, poručio je Košir.

Pobjednici 1. ocjenjivanja zanatskog piva bit će proglašeni na Osijek Craft Beer festivalu 14. svibnja 2021. godine.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.