Hrvatski radio

Radio Osijek

Treba li dopustiti promet na osječkom korzu?

05.01.2017.

10:32

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od subote, 7. siječnja, otvara se javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središta Osijeka. Pitanje o kojem se raspravlja jest- treba li za promet otvoriti Kapucinsku ulicu i Trg Ante Starčevića.

O rezultatima javne rasprave i prijedlozima ovisit će hoće li se vratiti cestovni promet kroz "korzo", odnosno osječku Kapucinsku ulicu.  Takav je prijedlog, među drugim prijedlozima, za grad Osijek izradila zagrebačka konzultantska tvrtka Jurcon. Tijekom javne rasprave svim je zainteresiranim osobama osiguran uvid u radni materijal koji će od subote biti izložen na oglasnoj ploči u zgradi gradske uprave, a kasnije na internetskim stranicama grada Osijeka (wwww.osijek.hr) te u informacijskom sustavu prostornog uređenje (www.mgipu.hr). Javno izlaganje najavljeno je za četvrtak, 12. siječnja, u 13 sati u velikoj vijećnici gradske uprave.

Pisane prijedloge i primjedbe u vezi s prijedlogom rješenja moguće je Upravnom odjelu za urbanizam dostaviti do 23. siječnja, do kada traje javna rasprava. Nakon javne rasprave konačni će se prijedlozi naći na klupama gradskih vijećnika koji će donijeti konačnu odluku.  

Sama najava javne rasprave o povratku prometa kroz središte Osijeka izazvala je brojne reakcije u medijima i na društvenim mrežama, a zbog toga je danas reagirao i gradonačelnik Ivan Vrkić (također na društvenim mrežama). 

"Uoči otvaranja rasprave o prometovanju kroz grad Osijek javno interveniram jer želim zaštiti slobodan javni prostor u kojem se mogu iznositi argumenti o svemu, pa tako i o prometovanju. Ne vidim razlog zašto netko misli da galamom može nametati argumente za i protiv prijedloga. Grad Osijek ne favorizira niti jednu ideju odnosno ne utječe izravno na mišljenje građana hoće li zauzeti stav treba li u centru ukinuti pješačku zonu ili ne, ali uopće nije sporno kako propitujemo sve mogućnosti da bismo što bolje uredili prometovanje. Sukladno svemu rečenom, javno pozivam sve one koji se pripremaju na bilo kakvu borbu protiv Grada da odustanu na vrijeme jer ništa ne forsiramo. Jedino što hoćemo je javna rasprava, a najmanje želimo povući bilo kakav potez koji ne bi bio u gradskom interesu. Ne znam otkud pojedincima zaključak da svađom mogu učiniti nešto u korist ovog grada? Previše smo vremena uložili u postizanje političke stabilnosti i mira da bi sada, kada to sve konačno imamo, nebitni pojedinci zbog osobnih interesa narušavali nešto građeno godinama. U ovom gradu najbitniji su građani koji ga čine i isključivo oni će donijeti odluku što će biti provedeno u djelo i na koji način. Sve ostalo je manje bitno", priopćio je gradonačelnik Vrkić.

Vrkić je također istaknuo kako je on osobno za zadržavanje pješačke zone, no zauzima se za to da se čuje i drukčije mišljenje i argumenti te da se bez strasti donese odluka u korist grada. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.