Hrvatski radio

Radio Osijek

Treba li opet netko nastradati?

21.07.2015.

14:42

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

" Treba li opet netko nastradati?!" - pitaju članovi osječkog HDZ-a, Temeljnog ogranka Industrijska četvrt. S konferencije za novinare u blizini željezničko-cestovnog prijelaza u Bistričkoj ulici ponašanje HŽ infrastrukture prema sigurnosti u prometu građana Osijeka neodgovornim su ocijenili i stanovnici. Naime, prije više od godinu dana za uređenje signalizacije javila se i specijalizirana tvrtka s ponudom za donaciju - i to nakon jedne u nizu tragedija na tome opasnom prijelazu.

"U lipnju 2014.godine,uz posredovanje Temeljnog ogranka HDZ-a Industrijska četvrt, Gradu Osijeku obratila se tvrtka „AŽD ZAGREB“ d.o.o. s ponudom za doniranje opreme za osiguranje jednog željezničko-cestovnog prijelaza s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu.Povod za ovu donaciju bila je prometna nezgoda sa smrtnom posljedicom na pruzi Vinkovci–Gaboš–Osijek u blizini pružnog prijelaza u Bistričkoj ulici.Tvrtka"AŽD ZAGREB" d.o.o. želi doniratiopremu za osiguranje prijelaza, uključujući i polubranike i svjetlosno-zvučnu signalizaciju, upravo za prijelaz pruge u Bistričkoj ulici jer je on trenutno označen samo prometnim znakom.Odsjek za promet Grada Osijeka od HŽ infrastrukture, Uprave Zagreb, zatražio je mišljenje, te očitovanje s ciljem postavljanja dodatne signalizacije na prijelaz pruge. HŽ infrastrukturi dostavljena je sva potrebna dokumentacija za ovu intervenciju", podsjećaju iz HDZ-a.


"HŽ infrastruktura dalaje negativan odgovor i objašnjenje kako navedena oprema ne udovoljava europskim normama, te se kao takva ne smije ugrađivati na željezničkoj infrastrukturi. O ovom očitovanju upoznali smo donatora, tvrtku „AŽD ZAGREB“ d.o.o.,koja nam je potom dostavila potvrdu kako njihov ŽCP zadovoljava EU norme. O svemu je 20.listopada 2014. godine obaviještena HŽ infrastruktura, no do danas s njihove strane nema odgovora" - rekao je novinarima predsjednik HDZ-ova Temeljnog ogranka Industrijska četvrt Zdravko Nalio, inače predsjednik Vijeća spomenute gradske osječke četvrti.

Pohvalio je suradnju s osječkom Gradskom upravom. Stanovnici Bistričke ulice u razgovoru s novinarima također svjedoče o opasnosti koja vreba na željezničko-cestovnom prijelazu, ali i o neuređenosti područja uz nadvožnjak. Raste korov, legu se zmije, sve je puno smeća i razbacanog građevinskog materijala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.