Hrvatski radio

Radio Osijek

Treba voditi računa o siromašnim i slabijim lokalnim zajednicama

08.10.2013.

11:23

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Europska sredstva, koja bi za razvojne projekte mogli koristiti gradovi, općine i regije, treba izuzeti iz mogućnih fiskalnih ograničenja“ naglasila je europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu.

Sudjelujući u raspravi o izvještaju koji predlaže da se ograničenja za zemlje članice koje proizlaze iz Pakta za rast i stabilnost ne vežu za kohezijsku politiku, odnosno korištenje sredstava iz fondova EU Borzan je upozorila da nedostatak fleksibilnosti u primjeni Pakta o stabilnosti i rastu može ugroziti javno sufinanciranje programa. „Obveza štednje na nacionalnoj razini, te posljedično otežano sufinanciranje projekata lokalnim i regionalnim vlastima značajno bi suzilo mogućnost iskorištavanja sredstava iz strukturnih fondova“, naglasila je SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu.

„Kako to obično biva, najteže bi bile pogođene siromašnije i slabije razvijene regije. Iz tog razloga podržavam ovaj izvještaj koji predlaže niz mjera s kojima bi se sufinanciranje programa iz kohezijske politike ili djelomično ili potpuno izuzelo iz obveza Pakta o stabilnosti i rastu. Stoga, smatram kako je to korak u pravom smjeru jer se radi o sredstvima koja su usmjerena ka novom zapošljavanju, rastu i konkurentnosti“, istaknula je zastupnica Biljana Borzan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.