Hrvatski radio

Radio Osijek

Trebamo li dvije povorke?

30.10.2013.

15:01

Autor: Davor Lončarić, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Stožer za obranu Vukovara najavio kako će sam organizirati obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. te bojkotirati državni protokol podjele su u Vukovaru još dublje. Brojni Vukovarci danas ipak misle kako žrtve nisu zaslužile današnje nametnute podjele. Najavu je komentirao i predsjednik Josipović.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako bi Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga trebao biti dan nacionalnog jedinstva i usprotivio se mogućnosti da gradom prođu dvije povorke sjećanja.

Predsjednik Josipović se na kraju svoga dvodnevnog radnog posjeta Nizozemskoj u razgovoru s novinarima izjasnio protiv toga da se sjećanje na žrtvu Vukovara, koji je već neko vrijeme u središtu političke pozornosti zbog postavljanja i skidanja ćiriličnih ploča, obilježava u dvije odvojene povorke.
"Nije dobro da postoje dvije povorke u Vukovaru. Dan kada se sjećamo vukovarskih žrtava trebao bi biti dan nacionalnog jedinstva, dan kada ćemo svi, bez obzira na politička opredjeljenja, bez obzira na nacionalnu pripadnost, bez obzira na svojstvo koje imamo, biti tamo da se poklonimo žrtvama i to mora biti jedina svrha toga skupa", rekao je predsjednik Josipović.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odlučio je u da će bojkotirati službeni protokol obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, već će taj spomendan obilježiti svojim, posebnim protokolom.
Glasnogovornik Stožera Igor Gavrić je nakon sjednice potvrdio novinarima da će 18. studenoga u Vukovaru biti dvije Kolone sjećanja, te da je Stožer odlučio da će Vukovar toga dana biti "negostoljubiv za vladajuće".
"Zbog toga što vlada nema političke volje da prestane kršiti zakon i ukloni dvojezične ploče, donesena je odluka da će grad Vukovar 18. studenoga biti negostoljubiv za vladajuće", kazao je Gavrić.

 

Građani su podijeljeni, mnogi smatraju kako je ovo što se događa u Vukovaru loše za grad te ne žele dvostruko obilježavanje Dana sjećanja, a nezadovoljni su što se politička prepucavanja događaju upravo preko njihova grada i uspomena na poginule branitelje. 

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara također je podijeljena i to točno na pola! Čelnici sedam udruga iz te Koordinacije danas su potpisali priopćenje u kojem stoji kako se ne slažu s najavom Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara da se organizira paralelni protokol i paralelna kolona sjećanja za 18. studenoga. "Dvojni protokol razjedinjava branitelje i ostale sudionike hodočašća i omalovažava žrtve Vukovara, te stoga pozivamo članove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da još jednom preispitaju svoju odluku i odustanu od nje", stoji u priopćenju koje je potpisao Zdravko Komšić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, a uz njegovu Hrvatsku udrugu logoraša srpskih koncentracijskih logora priopćenje je potpisalo još šest udruga.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.