Hrvatski radio

Radio Osijek

13:12 / 20.01.2016.

Autor: Iva Fijala

Treća ELEN punionica u Osijeku

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je u sveučilišnom kampusu otvorena treća ELEN punionica za električna vozila. Osim što čuvaju okoliš i pridonose smanjenju emisija ugljičnog dioksida i punjenje na ELEN punionicama za sada je besplatno.

Uz ovu u sveučilišnom kampusu, te one na Gajevu trgu i ispred HEP-a kod pješačkog mosta, uskoro će biti otvorena punionica na parkiralištu Portanove, najavio je  voditelj razvojnog projekta HEP-a e-Mobilnost Ivica Skorić.  Pojasnio je da punjenje traje od 1 do 4 sata, ovisno o vozilu, istodobno se mogu puniti dva vozila. U ovoj razvojnoj fazi punjenje je besplatno, no u dogledno vrijeme, prema najavama, uspostavit će se sustav naplate. Stanice za punjenje električnih vozila, koje HEP grupa razvija pod robnom markom ELEN, dio su razvojnog projekta e-Mobilnost, usklađenog s energetskom strategijom Europske unije.

U Osijeku prometuje desetak električnih vozila, a kako je najavio zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš, Grad kroz svoja trgovačka društva potiče nabavu takvih vozila pa će do kraja godine nabaviti dva nova mala dostavna vozila.

U Hrvatskoj je sada 13 ELEN punionica za električna vozila kojih ima više od 200, a zajedno s hibridnim i do 1.000 pa je plan povećati mrežu. Sporazumi se potpisuju s dvadesetak gradova u Hrvatskoj u kojima bi do kraja godine trebale biti otvorene ELEN punionice. Uz pomoć sredstava iz Europske unije očekuje se postavljanje brzih DC punjača na autoputu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.