Hrvatski radio

Radio Osijek

Treća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

21.11.2017.

10:51

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijer Andrej Plenković danas je u Slavonskom Brodu gdje se održava treća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. U pratnji premijera su potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te većina ministara u Vladi.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.  

"Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU. Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije", kazao je nakon sjednice premijer Plenković

"Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupno dodjeljenih sredstava. Ono što je važno reći da poduzetnici pokazuju najveći interes i da su najbrži u njihovom korištenju, jer je ministarstvo potpisalo ugovore za gotovo 50 posto alokacije. U proteklih mjesec dana za područje ove županije sklopljena su tri ugovora za ulaganja u proizvodnju, opremu i prijenos tehnologije", kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.


Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja "Prekinuto djetinjstvo" za djecu poginulu u Domovinskome ratu. Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.