Hrvatski radio

Radio Osijek

Trendovi u poljoprivredi kreću se u pozitivnom smjeru

19.06.2019.

13:26

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Analiza dosadašnjih rezultata udjela domaćeg sjemena pokazuju trend rasta certificiranih količina strnih žitarica, a među njima i sortimenta ozimog ječma, hibridnog kukuruza i soje - rečeno je na današnjem "Danu otvorenih vrata" Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Osijeku.

Kako je istaknuo ravnatelj Agencije Krunoslav Dugalić, pozitivni trendovi u poljoprivredi vidljivi su i kroz povećanje površina zasijanih sjemenskih usjeva na preko 18.000 hektara: "Ovakva okupljanja naših sjemenara i prijavljivača su iznimno važna jer se na taj način razmjenjuju dragocjena iskustva, ali i zato što se na njima mogu vidjeti novi hibridi i novi kultivari i sorte koji se nude na našem tržištu. Na ovome skupu prezentiramo i što se događalo na našem tijekom prošle sezone, a iz analiza vidimo kako su trendovi u poljoprivredi krenuli u pozitivnom smjeru. U 2019. godini ukupno je prijavljeno 18.273 hektara svih sjemenskih usjeva, što je povećanje za 1.084 hektara u odnosu na prošlu godinu. Porastao je i udio domaće u odnosu na stranu selekciju, a trend je rasta i broja sorata. Ovo je jedna industrija koja je iznimno značajna i koja ima značajan izvozni karakter, a količina sjemena koja ide prema trećim zemljama je također porasla. Za nadzor sjemenskih usjeva  u 2019. godini ukupno je prijavljeno11.364,99 ha strnih žitarica. Povećanje sjemenske proizvodnje strnih žitarica je 20,8%, a povećanja proizvodnje zabilježena su kod ozime i jare pšenice, ozimog i jarog ječma, ozime i jare zobi. Najveće površine zauzimaju ozima pšenica 65% i ječam 19,1%. Ukupno je u proizvodnji prijavljeno 155 različitih sorti svih strnih žitarica, a u kupno je certifiicrano sjemena za HR i EU tržište 58.892 tona, što je povećanje za 3.61 tonu. Ukupno je za izvoz u treće zemlje (OECD) certificirano 6.357 tona sjemena što je povećanje za 768 tona", rekao je Dugalić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.