Hrvatski radio

Radio Osijek

Tretiranje komaraca i na području Kopačkoga rita

21.03.2017.

14:04

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Procjenjuje se da bi već pokusna biološka tretiranja mogla imati važan učinak na broj komaraca u Osijeku, a do sada nisu provođena. Pripreme su ove godine počele na vrijeme u pogledu sezone - istaknuto je na sastanku održanom u Osijeku na inicijativu saborskog zastupnika Miroslava Šimića.

Problem komaraca Osječane opterećuje godinama, ostale europske zemlje ga uspješno rješavaju, a inicijator sastanka, saborski zastupnik Miroslav Šimić najavljuje "da ćemo prvi puta na manjem području Kopačkoga rita, koje je najbliže gradskom centru, imati koordiniranu aktivnost nadležnoga ministarstva i Parka prirode." Tretiranje  na rubnim dijelovima, po Šimićevim riječima, neće dovesti do toga da komaraca u Osijeku više ne bude, ali očekuje se da će se njihova brojnost smanjiti. Prošle godine Grad Osijek je - kaže pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romano Kristić - za tretman komaraca utrošio tri i pol milijuna kuna ."Cijena tretmana je kroz javne natječaje pala otprilike za 30-70 posto po hektaru. Povećala se učinkovitost zbog kontrole, ali isto tako i zbog ciljanog tretiranja" - izjavio je Kristić nakon sastanka.

"Već godinama iz nadležnoga ministarstva upozoravamo da se problem komaraca u Osijeku treba rješavati na vrijeme u pogledu sezone tretiranja" - izjavio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer. Očekuje se da larvicidna tretiranja neće utjecati na biološke vrste, nastavlja Kreitmeyer: "Problem Kopačkog rita i komaraca za grad Osijek je petina problema, to građani trebaju znati. Ovaj gradu najbliži dio je i zoološki rezervat." Uz 15. riječni kilometar rijeke Drave ravnatelj Parka prirode Damir Opačić najavljuje nova znanstvena istraživanja: "Tretiranje je samo testiranje u svrhu istraživanja, da se vidi kako biološki preparati djeluju na vrste komaraca, te ostale vrste koje tamo žive, primjerice-na predatore koji se hrane tim ličinkama."
Najezde komaraca su, po Opačićevim riječima, pod utjecajem čovjeka. Atak na zdravlje veći je, iako je poplavno područje smanjeno i obuhvaća otrilike trećinu nekadašnjega - ustvrdio je Damir Opačić podsjetivši da će Grad Osijek, izgrađen na rubu poplavnog područja, trebati naučiti živjeti s komarcima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.