Hrvatski radio

Radio Osijek

Tri dana bez nove zaraze

13.04.2020.

12:45

Autor: Davor Lončarić

Stjepan Bošnjaković

Stjepan Bošnjaković

Foto: - / -

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije načelnik stožera Stjepan Bošnjaković izvjestio je javnost kako u protekla 24 sata na području županije i dalje NEMA novooboljelih od COVID-19.

U karantenskom objektu nalazi se 14 osoba i 3 vozača teretnih vozila od kojih bi ju jedna trebala napustiti danas a dvije tijekom sutrašnjeg dana. Tijekom proteklog tjedna evidentirano je nekoliko dojava sa terena o nakanama pojedinih župnika vezano uz organizaciju tradicionalnog blagoslova hrane što se odnosilo na dvije župe iz Slavonskog Broda i jednu s istočnog područja županije o čemu se Županijski stožer očitovao smatrajući kako to nije prihvatljivo temeljem epidemioloških preporuka kao i preporuka nadbiskupa Hranića. Stožer je u funkciju stavio i dronove za snimanje javnih površina kako bi Policiji olakšao nadziranje provođenja mjere o zabrani javnih okupljanja. Ne radi se o represivnoj mjeri, kazao je Bošnjaković, već o tehnološkoj mogućnosti koju upotrebljavaju i drugi hrvatski gradovi, a koja Policiji omogućuje preventivno djelovanje. Načelnik Stožera CZ BPŽ osvrnuo se i na inicijative za udruživanje više jedinica lokalne samouprave radi zajedničkog obavljanja poslova civilne zaštite pristigle proteklog tjedna o čemu se Stožer očitovao u petak nakon održane sjednice. Prvotna inicijativa za udruživanjem 16 općina s područja Brodsko-posavske županije trajala je tri dana, da bi se od nje na koncu odustalo zbog odustajanja pojedinih općina od potpisivanja čime bi istočni dio županije bio "ispresjecan” odnosno ostao bez teritorijalnog integriteta o čemu je u petak obavješteno i Ravnateljstvo civilne zaštite RH. Istoga dana, u petak, od Grada Slavonskog Broda pristigao je novi prijedlog Sporazuma o udruživanju 6 okolnih općina: Bukovlje, Podcrkavlje, Gornja Vrba, Sibinj, Brodski Stupnik te Oriovac, no niti on nije prihvaćen iz razloga jer potpis općine Sibinj nije bio validan, odnosno novom Sporazumu priložen je "stari” document koji se odnosio na prvotini Sporazum o udruživanju 16 općina o čemu je izvješten Grad Slavonski Brod. U subotu 11. travnja 2020. od grada Slavonskog Broda pristigao je treći prijedlog Sporazuma o udruživanju Grada i tri okolne općine Bukovlja, Podcrkavlja i Gornje Vrbe uz informaciju kako je Općina Sibinj odbila potpisati Sporazum. 

Načelnik Županijskog Stožera naglasio je kako se Stožer CZ BPŽ u svojim odlukama povodi isključivo zakonskim propisima te provodi odluke i mjere koje je propisao Nacionalni stožer CZ o načinu i uvjetima rada trgovina, javnom okupljanju, random vremenu I slično. Također provodi pripreme za eventualne veće ugroze sa svim institucijama sustava civilne zaštite te se ne može povoditi željama građana i pojedinaca čime je očuvana povoljna epidemiološka slika na razini Brodsko-posavske županije.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković potvrdio je kako u protekla 72 sata na području Brodsko posavske županije nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Incidencija na području županije, dodaje Cvitković je 13 oboljelih na 100.000 stanovnika što je puno više ispod prosjeka oboljelih u drugim hrvatskim županijama. Tijekom današnjeg dana očekuju se još dva nalaza testiranih osoba, a svi pristigli tijekom jutra su negativni. Do sada je testirano oko 750 osoba. 

Načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić izvjestio je kako je u njihovoj evidenciji s današnjim danom zabilježeno 880 osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije. U proteklih 72 sata evidentirano je 9 dojava o kršenju ove mjere a ona je utvrđena kod 5 osoba. Od početka primjene ove mjere provjereno je 167 osoba a prekršilo ju je 46 osoba. Policija i dalje provodi nadzor javnih površina, a od subote i uz pomoć dronova. Evidentirano je nekoliko slučajeva kršenja mjere javnih okupljanja više osoba. U zadnjih 24 sata nadzirano 2087 vozila, kod nijedne osobe nije evidentirano kršenje mjere samoizolacije dok se 14 osoba kretalo bez valjanih propusnica.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.