Hrvatski radio

Radio Osijek

Tri desetljeća Krležinih dana u Osijeku

05.12.2019.

20:54

Autor: Željko Kovačević

Akademik Boris Senker, predsjednik Odbora Krležinih dana (foto Ž. Kovačević)

Akademik Boris Senker, predsjednik Odbora Krležinih dana (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Sinoć otvorenom izložbom, u osječkom HNK-u, "Tri desetljeća Krležinih dana", počeo je program teatrološko-kazališne manifestacije 30. Krležini dani. Više od 200 znanstvenika različitih profila sudjelovalo je u 30 godina dugoj povijesti Krležinih dana u Osijeku koje nije prekinuo ni Domovinski rat.

Nekolicina okupljena oko Zvonimira Ivkovića, tadašnjeg intendanta HNK u Osijeku, Branka Hećimovića, voditelja Odsjeka za teatrologiju Zavoda za književnost i teatrologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Stanislava Marijanovića tada profesora na Pedagoškom fakultetu te Marijana Radmilovića bivšeg intendanta HNK u Zagrebu, odlučila je nakon otkrivanja spomenika Krleži 1987 događaj obilježiti trodnevnim programom. Tri godine poslije održani su prvi Krležini dani koji su se nedugo nakon toga susreli sa agresijom na Hrvatsku. Neprijateljske granate 16. studenoga 1991 Hrvatsko narodno kazalište pretvorile su u zgarište. Profesor Goran Rem sjeća se tih godina i odlaska članova Odbora Krležinih dana u Nuštar na prvu liniju obrane. Uvijek se čitao i čita se taj Krležin osječki referat, kaže profesor Rem. Velik broj studija o jeziku i kazalištu predstavljen je na Krležinim danima po prvi puta. Je li Krleža suvremen ili svevremen pitali smo predsjednika Odbora Krležinih dana, akademika Borisa Senkera.

"Ja bi reko da je suvremen. Sad je Na rubu pameti s Domaćinskim i ratnim profiterom itakako suvremen tekst!" 

Na skupu će danas i sutra biti predstavljeno više od 20 radova, a teatrološki dio prati i kazališni te izložbeni dio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.