Hrvatski radio

Radio Osijek

Tri desetljeća od prve Krauthakerove graševine

02.01.2023.

12:02

Autor: Radio Osijek

Graševina

Graševina

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Tri je desetljeća prošlo od predstavljanja prve etikete graševine velikog vinara Vlade Krauthakera. Njegova su vina danas sinonim za kvalitetu  kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. 

Kutjevački je vinar Vlado Krauthaker jedan od pionira modernog vinarstva u Hrvatskoj. Tog je Međimurca kao stipendistu u kombinat Kutjevo davne 1976. godine doveo Ivan Jambrović, direktor podruma u toj tvrtki, inače susjed Krauthakerovih iz Prekope u Međimuriju. "U Kutjevu d.d. bio sam poslovođa pa tehnolog, zatim enolog  i nakon Jambrovićeve smrti postajem glavni enolog."  1992. Krauthaker je proizveo prvu Krauthaer graševinu, a 1994. izlazi iz komibinata i trasira svoj vlastiti put. Danas u posjedu ima 46 hektara, a još 75 ima ugovoreno kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima. Proizvode preko šesto tisuća litara vina godišnje.Vlado Krauthaker otišao je u mirovinu, a uspješan vinski posao nastavljaju njegova kćerka Martina i zet Ivan Grgić. „Količinski je to previše za jednu obiteljsku vinariju, međutim uspijevamo sve prodati”. Kvalitetu i uspješnost njihovih vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina. Posebnu pozornost posvećuje sorti graševina te ističu uzgoj vinove loze po eko principima. Sretno im u idući trideset!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.