Hrvatski radio

Radio Osijek

Tri nova slučaja u Brodsko-posavskoj, dva u Požeško-slavonskoj županiji

30.06.2020.

13:44

Autor: Radio Osijek/TM

Tri nova slučaja u Brodsko-posavskoj, dva u Požeško-slavonskoj županiji

Tri nova slučaja u Brodsko-posavskoj, dva u Požeško-slavonskoj županiji

Foto: - / -

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije tri su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Koronavirus se vratio i u Požeško-slavonsku županiju.

"Dvije pozitivne osobe žive na području Brodsko-posavske županije dok treća ima samo formalno prebivalište na području Brodsko-posavske županije, ali živi izvan nje. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije tako sada iznosi 47, a sveukupan 53 (6 osoba ima službeno prebivalište u Brodsko-posavskoj županiji, ali žive u drugim dijelovima RH). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 151 osoba", stoji u priopćenju.
Tijekom noći provedeno je ukupno šest nadzora rada noćnih i disco klubova te sličnih ugostiteljskih objekata, a nadzor su, sukladno odluci nacionalnog Stožera CZ, proveli timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika. Ni u jednom od tih nadzora nisu utvrđene nepravilnosti i kršenja Odluke o kontroli pridržavanja Preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova. 
Iz stožera je priopćeno kako se u Slavonski Brod i Švedske, s gradilišna s kojeg je ranije došlo dosta zaraženih osoba, vratila manja skupina radnika Đure Đakovića Montaže. "Svi su odmah testirani u slavonskobrodskoj bolnici te se nalaze u kućnoj izolaciji. Prethodno su dvaput testirani u Švedskoj, nalazi su bili negativni te se ne očekuju problemi kao s prethodnim skupinama u smislu pozitivnih osoba", rečeno je.
Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije danas je održao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj su i službeno potvrdili dva slučaja pozitivna na koronavirus. Ta je županija nakon 47 dana bez novooboljelih ponovno  stavljena na kartu koronavirusa. Jučer su na analizu poslana 53 uzroka. 

"Pozitivne su osobe došle iz Njemačke, gdje su bili u posjetu rodbini, a ovdje žive u prigradskom naselju Požege. Te su osobe srednje i starije životne dobi, tek kad su se vratili čuli su da je sestra muškarca u Njemačkoj pozitivna, pa su se testirali i oni. Oni su u kućnoj izolaciji te nemaju nikakve simpome. Zasad smo testirali 19, a danas ćemo testirati sve njihove ostale kontakte. S obzirom kakav će biti njihov nalaz, po potrebi testirat će se još ljudi. Osim ova dva slučaja, imamo još četiri sumnjiva slučaja, a riječ je o jednoj obitelji koja je boravila u Đakovu, dok je jedan mladić bio u noćnom klubu u Zagrebu. Rezultate njihovih testova znat će se tijekom dana.  U Lipiku imamo velik broj samoizoliranih osoba, a testirat ćemo ih nakon što prođe 14 dana samoizolacije. Sad je testiranje puno jednostavnije jer ih testiramo ovdje u Požegi te je dinamika puno lakša i brža, stoga uzorak koji se uzme ujutro, rezultat se može znati već do kraja radnog vremena", rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.