Hrvatski radio

Radio Osijek

Tri tjedna prije izbora rasulo u osječko-baranjskom SDP-u

26.04.2021.

22:08

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: FB Domagoj Hajduković

Foto: FB Domagoj Hajduković

Foto: - / -

Predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković večeras je dao ostavku na tu dužnost, Raspuštena su tijela županijskog SDP-a, a za povjerenika je imenovan bivši saborski zastupnik Damir Tomić iz Đakova.

SDP je u Osječko-baranjskoj županiji na korak do neizlaska na izbore za županijsku skupštinu.
Veliki dio SDP-ovaca protivio se prijedlogu da njihov kandidat za osječko-baranjskog župana bude Denis Ambruš, bivši SDP-ovac koji se pridružio Mostu, a sada nastupa kao nezavisni, Ambruševoj kandidaturi podršku je dao SDP-ov predsjednik Peđa Grbin. "U SDP-u ne robujemo stranačkoj iskaznici, nego sposobnosti i stručnosti. Ako želimo uspjeti, moramo okupljati i spajati ljude, a činjenica da je netko u jednom trenutku mislio pronaći put odvojeno od nas ne može biti zapreka, ako su ideje i ciljevi ostali isti. Imamo puno stručnih ljudi u SDP-u, ali ako smatramo da netko može biti bolji, zašto ga ne podržati", rekao je Grbin prilikom predstavljanja Ambruševe kandidature u Đakovu. No, očito je time još više oslabio Hajdukovićevu ulogu u županijskoj organizaciji. Kako se doznaje, na sjednici Županijskog odbora tražili su da Ambruš i kandidati za njegove zamjenije budu na začelju liste, na što, međutim, nije htio pristati Hajduković. Nakon što mu prijedlozi kandidata za zamjenike župana i kandidacijska lista za županijsku skupštinu kod osječko-baranjskih SDP-ovaca dva puta nisu prošli, a postizanje bilo kakvog dogovora srušeno - rušenjem kvoruma, problem sukoba u toj županijskoj organizaciji našao se pred Glavnim odborom SDP-a. Na večerašnjoj online sjednici Glavnog odbora, predsjednik stranke Peđa Grbin predložio je da se postavi povjerenik koji bi samo sastavio listu i predao ju do 29. travnja u ponoć, bez raspuštanja županijske organizacije. Međutim, Hajduković, koji je i član Predsjedništva stranke, na sjednici Glavnog odbora, podnio je ostavku na dužnost županijskog predsjednika, čime je Grbinov plan propao. Osječki-baranjski SDP ostao je tako bez tijela, a za povjerenika je postavljen Damir Tomić.

“Moja usta nisu septička jama a moj obraz džon. Želim svaku sreću i uspjeh našim kandidatima i povjereniku,”, kratko je za Radio Osijek prokomentirao Domagoj Hajduković, koji i dalje ostaje član Predsjedništva SDP-a. 
Nakon organizacija u Zagrebu i Vukovaru, i osječko-baranjski SDP na lokalne izbore vodi povjerenik.
Valja istaknuti da je Glavni odbor prihvatio ji prijedlog da se umjesto Željka Sabe u Predsjedništvo stranke kooptira gradonačelnik Kastva Matej Mostarac dok je s dnevnog red povučena točka o kooptiranju članova Glavnog odbora umjesto onih koji su za Sabom otišli iz SDP-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.