Hrvatski radio

Radio Osijek

Tri županije danas bez novozaraženih

09.05.2020.

10:18

Autor: Radio Osijek//TM

Vukovar, Foto: HRT/Mirta Milas

Vukovar, Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U Osječko-baranjskoj županiji od 169 uzoraka nije bilo pozitivnih na koronavirus – među njima su i uzorci pet osoba, koje su jučer bili uvrštene u novozaražene. Za potpunu potvrdu bit će obavljeni dvostruki nalazi. U protekla 24 sata novozaraženih nije bilo ni u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Priopćenje Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije prenosimo u cijelosti:
"U laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek jučer je na koronavirus testirano 169 uzoraka i svi su bili negativni. Među analiziranim uzorcima su nalazi i pet osoba čiji su preliminarni nalazi bili pozitivni (o čemu smo jučer informirali javnost te naveli da je tog dana bilo šest novooboljelih osoba, a ukupan broj od početka pandemije 136) te su zatim KBC Osijek i Zavod za javno zdravstvo OBŽ pokrenuli sveobuhvatne propisane protokole za pozitivne nalaze oboljelih osoba i njihovih kontakata. Između ostalog, po nalogu epidemiološke službe i njihove sumnje u neslaganje epidemiološke i anamnestičke slike, s obzirom da te osobe nisu bile u kontaktu s pozitivnim osobama niti putovali u inozemstvo, obavljaju se dvostruki kontrolni laboratorijski nalazi, a postoji realna mogućnost da tih pet osoba ipak nije pozitivno na koronavirus te bi se ukupan broj zaraženih vratio na 131.
Po završetku dvostrukih nalaza o njihovim rezultatima bit će izvještena javnost, no već sada se može zaključiti da je i u ovom slučaju potvrđen maksimalan oprez i poštivanje propisanih procedura te da su epidemiološke i zdravstvene službe reagirale i na najmanje sumnje u zaraženost virusom COVID-19 te time spriječile i eventualnu mogućnost stvaranja novih žarišta.
Od ostalih podataka o stanju u vezi epidemije koronavirusom na području Osječko-baranjske županije izdvajamo da je broj izliječenih osoba ostao na 103. U KBC-u Osijek sada je hospitalizirano 10 pacijenata. Jučer je preminula oboljela osoba iz Virovitičko-podravske županije (muškarac, 70 godina, imao više kroničnih bolesti) koja je bila na respiratoru u KBC-u Osijek koji je regionalni respiracijski centar za svih pet slavonskih županija.
U samoizolaciji se nalazi 208 osoba. U odnosu na dan ranije 13 osoba izašlo je iz samoizolacije, a pod tom mjerom je jedan novi kontakt.
Policija je provjeravala pridržavanje mjera samoizolacije, i to po jednoj dojavi građana i 40 samoinicijativno, a sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi. Policija je obavila 6.029 provjera propusnica na sedam punktova na granicama županije, a svi su imali propusnice."

Na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje nema novooboljelih, 33 osoba oporavljeno je od COVID-a19.

Vukovarsko-srijemska županija jedanaesti je dan bez novooboljelih osoba od COVID-19. Od izbijanja epidemije koronavirusom je zaraženo ukupno 40 osoba. U protekla 24 sata izliječeno je petero ljudi – jedna je osoba iz Vukovara, jedna iz Antina, a tri su iz Nuštra. Ukupno je od COVID-a19 oporavljeno 33-oje pacijenata.
Jedna je osoba hospitalizirana, a riječ je o pacijentici koja nakon ranijeg otpusta iz bolnice ima pogoršanje simptoma.
U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, što je ukupno testiranih do sada 1395. U samoizolaciji na području županije nalazi se 419 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljene su tri prijave o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo da se u sva tri slučaja radilo o kršenju propisane im mjere.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 39. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 345 osoba, 16 uzoraka je poslano na analizu, te ju ukupno testirano 661 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.