Hrvatski radio

Radio Osijek

Tribina o Dalju, Aljmašu i Erdutu u Domovinskom ratu

30.07.2021.

20:26

Autor: Monika Kralj

F. Tokić i M. Banović /foto HRT Radio Osijek M. Kralj

F. Tokić i M. Banović /foto HRT Radio Osijek M. Kralj

Foto: - / -

Topnički napad na Policijsku postaju u Dalju, masakr daljskih branitelja i nesretna kolona ljudi koja se u Aljmašu ukrcava na šlep prema Osijeku događaji su i slike koje su 1. kolovoz 1991. upisale u povijest Domovinskog rata. Građu i svjedočanstva prikupili su Marin Banović i Frano Tokić.

Uoči 1. kolovoza i 30. obljetnice napada JNA i pobunjenih Srba na Policijsku postaju Dalj u kojem je poginulo i masakrirano 39 pripadnika policije, Zbora narodne garde i Civilne zaštite, u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune održana je tribina "Aljmaš, Dalj i Erdut u Domovinskom ratu" te za kraj godine najavljen izlazak knjige o tim događanjima i egzodusu mještana šlepom prema Osijeku. Autori su povjesničar Marin Banović i brigadir u mirovini Frano Tokić, 1991. godine pričuvni policajac u Dalju koji, kako je istaknuo, knjigom želi odati počast kolegama, od 60 policajaca te postaje poginulo je njih čak 20 kao i 15 pripadnika Zbora narodne garde te 4 pripadnika Civilne zaštite. Knjiga je nastala na temelju građe hrvatskih i srbijanskih arhiva ali i 70 svjedočanstava o tim stradanjima na istoku Hrvatske u kolovozu 1991. godine.

razgovor s Marinom Banovićem i Franom Tokićem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.