Hrvatski radio

Radio Osijek

Tribina o Domovinskom ratu i obrani Osijeka

16.10.2019.

13:32

Autor: Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

Foto: - / -

U Osijeku je održana tribina pod nazivom „Domovinski rat na području Općine i Grada Osijeka" koja je okupila predstavnike 43 udruge roditelja civilnih žrtava Domovinskog rata iz cijele Hrvatske .

Na dane obrane Osijeka okupljene je podsjetio umirovljeni general zapovjednik Zbornog područja Vinko Vrbanac, koji je istaknuo kako je Osijek platio veliku cijenu za slobodu Hrvatske. Nakon Vukovara, ovdje je neprijatelj zaustavljen i san o "Velikoj Srbiji" nije i nikada neće biti ostvaren. Uz  vojne gubitke, Osijek i ovo prodručje broji veliki broj civilnih žrtava rata. Neprijatelj je ciljao naseljena područja i ciljeve s civilima.

I nakon 28 godina od rata nije riješen status roditelja civilne žrtve rata. Očekuje se kako će donošenjem Zakona o civilnim žrtavma Domovinskog rata taj problem biti riješen. Predstavnici Udruga bili su uključeni u izradu takozvane radne verzije Zakona, koji bi nakon uobičajene procedure trebao stupiti na snagu početkom iduće godine. Njime se ujedno određuje i obiteljska invalidnina koja bi trebala biti 40% od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, rekla je  predsjednica Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata  Osječko-baranjske županije Ružica Bisaha.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.