Hrvatski radio

Radio Osijek

Trideset žena pružat će pomoć za 180 korisnika

08.03.2023.

12:14

Autor: HRT / Radio Osijek

Projekt "Zaželi"

Projekt "Zaželi"

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U Osijeku je održana uvodna konferencija projekta „Zaželi pomoć u kući" - Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada, faza III. Osječko - baranjska županija se u svibnju prošle godine prijavila na Javni poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Dobiveno je 196.854 eura, a projekt traje od 22. prosinca 2022. do 22. kolovoza ove godine.


Projektna aktivnost, koja je značajna u ovom projektu, je zapošljavanje 30 žena koje će raditi na području općine Draž, grada Belog Manastira, Vladislavaca i općine Antunovac, rekla je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko - baranjske županije, Ivana Stanić.

Ciljane skupine su nezaposlene i socijalno isključene žene. Kroz projekt se želi usmjeriti, što je ujedno jedna zakonska odredba, na građane treće životne dobi i na sam proces deinstitucionalizacije. To se i potiče kroz projekt Zaželi jer se dolazi do ranjivih skupina, osoba 65 godina i starijih.

Prethodne faze polučile su izvrstan rezultat i bilo je zaposleno 57 žena na području Osječko - baranjske županije i pomoć je pružena za 300 korisnika, a ovih 30 žena pružat će pomoć za 180 korisnika, od održavanje higijene i životnog prostora do svih ostalih potreba koje osobe starije životne dobi trebaju, naglasio je zamjenik župana Mato Lukić.

Iz podataka Državnog zavoda za statistiku iz 2011. u odnosu na 2021. godinu zabilježen je porast osoba treće životne dobi s 15,89 na 19,99 posto. Prema istraživanju, osobe treće životne dobi žele ostati u svojim kućanstvima i nisu usmjerene na institucionalizaciju. Kako je istaknuto, projekt, kroz uslugu pomoć u kući, dolazi do krajnjih korisnika i osigurava im kvalitetnije starenje.


Galerija
Projekt "Zaželi", Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek
Projekt "Zaželi", Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek

pročelnica Ivana Stanić

dožupan Mato Lukić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.