Hrvatski radio

Radio Osijek

Trideseta obljetnica akcije Baranjski trokut

03.04.2022.

18:28

Autor: Radio Osijek

obilježavanje akcije Baranjski trokut

obilježavanje akcije Baranjski trokut

Foto: priopćenje MORH / MORH

Danas se obilježava  trideseta obljetnica akcije 107. brigade Hrvatske vojske u Baranji, poznata kao Baranjski trokut. Riječ je o najvećoj akciji te brigade kojom je pokušala osloboditi prostor zaposjednute Baranje s kojeg su svakodnevno granatirane Valpovština i Miholjština. Sudjelovalo je oko 1800 vojnika, poginulo je 15, a 85 ih je ranjeno.

U programu Radio Osijeka o akciji je govorio ratni zapovjednik 107. brigade Miroslav Štargl. "3. travnja prije 30 godina 107. valpovačka brigada Hrvatske vojske pokušala je osloboditi baranjski trokut, a zadatak im je bio probiti utvrdu neprijatelja gusto raspoređenog od linije Gata do Narda s baranjske strane", kaže ŠtarglPojasnio je tijek akcije koja je dobro krenula, no nije bila podržana kako je dogovorena, a zbog izravne zapovijedi iz Zagreba bila je i zaustavljena. Najviše je branitelja ranjeno i poginulo upravo tijekom povlačenja. 

Program je počeo memorijalnom utrkom "Život za život",  a u poslijepodnevnim satima svečani je mimohod  krenuo od mosta u Belišću prema spomeniku poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave. Ondje su položeni vijenci uz blagoslov i molitvu, a misa zadušnica je služena u Župnoj crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću.

obilježavanje akcije Baranjski trokut

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.