Hrvatski radio

Radio Osijek

Trijumf Lipe na natjecanju u Salzburgu

20.06.2017.

11:52

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka ponovno ostvarilo veliki trijumf na međuarodnoj sceni, ovaj put na jakom svjetskom natjecanju pjevačkih zborova International Choral Celebration and Competition, koje je od 14. do 19. lipnja 2017. godine održano u austrijskom gradu Salzburgu!

„Lipa” je nastavila svoju sjajnu nisku međunarodnih uspjeha osvajanjem doslovce svega što se u Salzburgu osvojiti moglo. To su redom: titula pobjednika svoje, najteže kategorije (A1 – mješoviti pjevački zborovi sa stilski zadanim natjecateljskim programom, u trajanju do 20 minuta), Zlatna diploma za kvalitetu uz najveći broj bodova, posebne pohvale stručnog ocjenjivačkog suda i publike za izvedbe, specijalna nagrada (poziv i izravno sudjelovanje, uz plaćeni smještaj, na jakom zborskom natjecanju Laurea Mundi Budapest u Budimpešti u svibnju 2018.), 2000 eura prve nagrade i, na koncu, Grand Prix (Grand Prize, Velika nagrada) i naslov ukupnog pobjednika natjecanja!

Sve navedeno lipašice i lipaši ponovno su učinili pod ravnanjem dirigentice Valerije Fischbach, a u samoj završnici odmjerili su snage s 20-ak izabranih zborova iz 13 zemalja svijeta – Estonije, Finske, Latvije, Rusije, SAD-a, Indije, Tajvana, Austrije, Češke, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Hrvatske. Njihove je nastupe ocjenjivao tročlani međunarodni stručni žiri, sastavljen od uglednih imena svjetske zborske i operne glazbe, a činili su ga: Wolfgang Ziegler (Austrija), Michele Josia (Italija) i Rohan de Lanerolle (Šri Lanka). Oni su zasebno bodovali svaku skladbu i sve elemente (intonaciju, čistoću i kvalitetu zvuka i slično), a Lipa je u svim segmentima zaslužila jako visoke ocjene, najviše od svih, uz posebne pohvale za izbor programa, homogenost zvuka, zajedništvo, emociju i interpretaciju.    

Valja istaknuti da je to već deseto svjetsko „zlato“ Društva, a ona su osvojena na osam natjecanja različitih i teških natjecanja: Budimpešta (Mađarska) 1999., Riva del Garda (Italija) 2002., Prag (Češka) 2005., La Valletta (Malta) 2007., Olimpijada zborova u Grazu (Austrija) 2008., Venecija (Italija) 2010. (tada dvije zlatne diplome u dvije kategorije), Bratislava (Slovačka) 2011. te Rim (Italija) 2013. - plus dvije nagrade u jesen 2012. na inozemnom pjevačkom natjecanju u Amsterdamu (Nizozemska) - čime je nastavljen impozantni „zlatni niz“. Uz to, Lipa ima i devet zlatnih medalja i diploma s državnih natjecanja pa se ukupan broj „zlata“ sada popeo na čak 19.

U službenom dijelu natjecanju, na sceni Mozarteuma, jedne od najljepših koncertnih dvorana u Europi, oko 55 lipašica i lipaša izvelo raznovrstan program iz različitih stilskih razdoblja, sastavljen prema strogim propozicijama, a činile su ga četiri skladbe hrvatskih i inozemnih autora: „Os justi“ Antona Brucknera, „Jagdlied“ Felixa Mendelssohna Bartholdyja, „UBU“ Marka Ruždjaka i „Pange lingua“ Gyorgyja Orbana. Stručni žiri i publiku najviše je dojmila izvedba iznimno zahtjevne skladbe „UBU“ hrvatskog autora. U finalnoj borbi za Grand Prix u subotu navečer (17. lipnja) pak Lipa je izvela još dvije dodatne, atraktivne i teške skladbe, odlučivši se ponovno za hrvatske skladatelje – „Plaudite manibus“ Branka Starca i „Slavonica“ Davora Bobića, koja je napisana baš za Lipu. Za svoje pjevanje, ali i za efektne koreografije s pljeskanjem i lupanjem nogama, opet su dobili velike ovacije te na kraju zaslužili i drugu staklenu statuu, ovaj put za Grand Prix. Tako će lipašice i lipaši ostati zapisani u povijesti natjecanja u Salzburgu kao njegovi prvi pobjednici. Rezultat je to napornih višemjesečnih priprema za natjecanje, a valja naglasiti da su za sjajnu pripremljenost zbora uvelike zaslužne i kodirigentice „Lipe“, prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović.

Također, cijeli zbor se austrijskoj publici u lijepom i živopisnom Salzburgu, rodnom gradu glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta, predstavio u još dva navrata izvan natjecateljskog programa. Prvi put na gala koncertu u petak navečer (16. lipnja) u dvorani Mozarteum,  kada su lipašice i lipaši izvrsno izveli i tzv. revijalni glazbeni program.  U subotu (17. lipnja) prije podne u prekrasnoj salcburškoj katedrali Dom zu Salzburg pak otpjevali su kratak sakralni program. 

Predstavnike Lipe primio je danas gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

10 h

FEBIRE

FEBIRE