Hrvatski radio

Radio Osijek

Troje novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

14.05.2020.

10:04

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

U Požeško-slavonskoj županiji od jučer su zabilježena tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Kako je objavio župan Alojz Tomašević, riječ je o članovima obitelji jednog od radnika Đure Đakovića koji se vratio s terenskog rada iz Švedske.

"Radi se o mladićevoj majci, ocu i baki. Apeliram na sve koji misle doći kući iz inozemstva da budu samodisciplinirani i ostvare što manje kontakata kako bi se spriječio ovakav scenarij. Sve mjere moraju biti poštivane i ovo nije igra, a otvaranjem granica doista nećemo moći imati podatak za svakoga te pratiti njegovo kretanje. Ako netko nema uvjete za samoizolaciju, bit će smješten u Đački dom u Požegi i Pakracu koji su za to prenamijenjeni", rekao je župan Tomašević.
"U ovom slučaju radi se o obradi obiteljskih kontakata i radi se o slučaju samoizolacije u istom kućanstvu te je bilo za očekivati da će ovi ukućani biti zaraženi, iako kažu da su se pridržavali svih uputa", objasnio je epidemiolog Ante Vitalia. "Dobili smo informaciju da je jučer bio još jedan let na liniji Frankfurt-Zagreb te sam jučer stupio u kontakt osobom koja je u Požeško-slavonsku županiju došla tim letom i ona je vraćena u samoizolaciju te će biti danas testirana, kao i kontakti novih troje zaraženih. Nažalost, puno je lakše bilo kada je samoizolacija postojala kao mjera jer ovako mi nemamo informaciju odakle je osoba došla i oni se osjećaju slobodnim, kreću se i druže te ne idu u samoizolaciju", komentirao je Vitalia.
Svi zaraženi su u kućnoj izolaciji i osjećaju se dobro, dodao je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.