Hrvatski radio

Radio Osijek

Trut: Niti jedna raseljena osoba u Hrvatskoj nije nezbrinuta

01.04.2022.

15:25

Autor: HRT Radio Osijek

Sastanak u Prihvatnom centru u Osijeku

Sastanak u Prihvatnom centru u Osijeku

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U Hrvatsku je do petka stiglo 11.600 osoba izbjeglih iz Ukrajine, a u posljednja 24 sata nešto više od 200, rečeno je na sastanku predstavnika ravnateljstva Civilne zaštite, Crvenog križa i lokalne uprave održanom u prihvatnom centru u Osijeku

"Posložili smo sve elemente od prihvata, smještaja, zbrinjavanja do integracije raseljenih. Niti jedna osoba nije nezbrinuta", rekao je ravnatelj ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut. Istaknuo je da su u svakom segmentu ispred događaja. Rekao je da je raspisan natječaj za kolektivni smještaj, te javni poziv i za ponudu u privatnom smještaju. Pozvao je građane koje imaju stambeni prostor, kuću ili stan da je mogu staviti u funkciju smještaja raseljenih osoba. Dodao je da će se s vlasnikom stambenog prostora sklopiti ugovor kako bi se mogao nadoknaditi nastali trošak. 

Crveni križ jedna je od najznačajnijih i najaktivnijih institucija u pomoći raseljenima. Do sada je na njihov račun uplaćeno oko 2 milijuna kuna, a govoreći o aktivnostima izvršni predsjednik Robert Markt još je jednom ponovio kako su uključeni u pružanje psihosocijalne pomoći, spajanje obitelji, te stalnu skrb kako u kolektivnom, tako i u privatnom smještaju raseljenih osoba. 

"Izvijestili smo ravnateljstvo Civilne zaštite koje su sve službe uključene oko skrbi za raseljene, te o svim dosadašnjim aktivnostima," rekao je načelnik županijskog stožera Civilne zaštite Mato Lukić. Dodao je da je na području Slavonije i Baranje smješteno oko tisuću osoba iz ratom pogođenih dijelova Ukrajine od toga 400 u Osječko baranjskoj županiji - po 200 u kolektivnom i jednako toliko u privatnom smještaju. Prema Lukićevim riječima sve je više raseljenih osoba koje nalaze posao, a kako bi se postigli što veći stupanj integracije u hrvatsko društvo žele učiti hrvatski jezik, a djeca pohađaju nastavu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.