Hrvatski radio

Radio Osijek

„Tržište rada pokazuje potrebu za povećanjem kompetencija radnika"

25.01.2023.

16:10

Autor: HRT Radio Osijek

Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema

Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Na Regionalnoj konferenciji tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema sudionicima su predstavljene mjere aktivne politike zapošljavanja te Europski socijalni fond plus, a održana je i panel rasprava na temu perspektive novih politika tržišta rada. 

Jedna od stvari o kojima se na konferenciji željelo informirati poslodavce i predstavnike lokalnih i regionalnih samouprava je kako je u novom programskom razdoblju za provođenje projekata iz Europskog socijalnog fonda plus osigurano dvije milijarde i 200 milijuna kuna, a jedna od najznačajnijih aktivnosti je nastavak projekta Zaželi. Time preveniramo institucionalizaciju naših starih i nemoćnih u domove, a istovremeno omogućavamo da dugotrajno nezaposlene žene pronađu svoju priliku na tržištu rada, poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavivši i još jednu bitnu promjenu u provođenju ovih programa. Dosad su oni bili kratkoročni, na šest mjeseci ili godinu dana, a odsad će javni pozivi biti strukturirani na način da se ugovori dodjeljuju na tri godine. Tako će ova usluga biti i sigurnija i trajnija, kako za naše korisnike usluge pomoć u kući, tako i za pružatelje, odnosno žene koje tu uslugu vrše, naglasio je ministar. Bilo je riječi i o zelenoj i digitalnoj tranziciji i važnosti praćenja tih trendova u svrhu čega su osigurana i dodatna sredstva za sustav vaučera. Ova sredstva su osigurana kako bi svi koji su uključeni u tržište rada iskoriste bespovratna sredstva te kroz prekvalifikacije, edukacije i usavršavanja naša radna snaga postane što je više moguće konkuretna i samim time konkurira za bolje plaćene poslove, istaknuo je Piletić.


Iz tog razloga naglasak na mjere obrazovanja bit će stavljen i od strane Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje istaknuo je ravnatelj Ante Lončar. Tržište rada pokazuje potrebu za povećanjem kompetencija radno sposobnog stanovništva, kako nezaposlenih tako i zaposlenih. S ovim sustavom vaučera idemo stoga u jednu širinu gdje ćemo obuhvatiti što veći broj osoba koje mogu stjeći vještine koje su nam potrebne na tržištu rada. Što se tiče strane radne snage potreba za njom u Hrvatskoj je i dalje velika, poručio je Lončar, ali i dodao da upravo ovakve mjere idu u tom smjeru da se u sljedećem razdoblju aktivira što veći broj domaćih radnika, zaključio je Lončar.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.