Hrvatski radio

Radio Osijek

"Tuča prijeti proizvodnji, a država smanjuje protugradnu obranu"

07.07.2019.

15:27

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

"Tuča prijeti proizvodnji, a država smanjuje protugradnu obranu"

"Tuča prijeti proizvodnji, a država smanjuje protugradnu obranu"

Foto: - / -

Predsjednik stranke Nezavisni seljaci Hrvatske (NSH) Mato Mlinarić izjavio je na konferenciji za novinare u Osijeku da protugradna obrana u Hrvatskoj ne funkcionira, u nekim županijama potpuno je ugašena, a u onima u kojima još postoji, broj raketa je napola smanjen.

"Unazad godinu dana smanjuje se broj raketa i doći ćemo u situacija da će se kroz godinu-dvije obrana od tuče potpuno ugasiti, a vidimo kolike su klimatske promjene", upozorio je Mlinarić. Konferenciju za novinare su naslovili "Klimatske promjene i tuča prijete proizvodnji, a država smanjuje protugradnu obranu". Zabrinuti su zbog odgovora koji su dobili iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u kojem se navodi da zbog znatno smanjenih prihoda prošle godine nisu nabavljali rakete. Od 1. svibnja od te vremenske nepogode područje od 13 županija - od Krapinsko-zagorske do Vukovarsko-srijemske županije brane samo prizemnim generatorima, dok su se rakete ispaljivale tek na manjem području i to u istočnom dijelu zemlje.
"Postavljamo pitanje resornom ministarstvu - na koji način će se ubuduće sprječavati elementarna nepogoda? Državni hidrometeorološki zavod je smanjio udio namijenjen za financiranje raketa za protugradnu obranu, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su upoznati s tim, ali ne poduzimaju ništa", ustvrdio je Mlinarić.
Nikola Sebauer, povjerenik NSH-a za Osječko-baranjsku županiju je rekao da na području te županije protugradna obrana još uvijek postoji, ali je smanjen broj raketa i neka naselja u dosadašnjim nepogodama nisu uspješno obranjena upravo zbog nedovoljnog broja raketa. "Smatram da je to nedopustivo", rekao je Sebauer, dodavši kako mu se čini kao da je to ciljano napravljeno da bi se odobrio uvoz poljoprivrednih proizvoda nakon što tuča uništi plodove domaćih proizvođača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.