Hrvatski radio

Radio Osijek

Tuđmanova bista od danas i u Đakovu

15.09.2015.

15:48

Autor: Marija Petrinović/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan prije 24 godine Đakovo je proživjelo svoje najteže trenutke u velikosrpskoj agresiji. Na Trgu Franje Tuđmana održana je prigodna svečanost na kojoj je otkrivena bista prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Otkrivanjem biste dr. Tuđmana ujedno je započeo višednevni program pod nazivom "Zvonila su zvona katedrale naše" kojim Đakovo već godinama obilježava događaje iz rujna ratne 1991., kada su u samo tri dana oslobođene obje vojarne u gradu, Vojni poligon Gašinci i vojno skladište Gaj. Obljetnica je to i osnutka 122. brigade HV-a, a branitelji su te ratne jeseni srušili i dva neprijateljska zrakoplova.

Brončana bista predsjednika Tuđmana rad je akademskog kipara Ante Jurkića iz Zagreba, a nalazi se uz bistu Stjepana Radića, koja je na tom, središnjem đakovačkom trgu postavljena prije nekoliko godina. 
Bistu dr. Tuđmana otkrilo je dvoje malih Đakovčana, a gradonačelnik Zoran Vinković istaknuo je veliku ulogu prvog hrvatskog predsjednika u stvaranju hrvatske države. "Ponosni smo što je ovaj spomenik tu, a to je i obaveza da život u Hrvatskoj učinimo boljim. Nakon Domovinskog rata i naše pobjede u njemu, pred nama je nova bitka i novi rat rat za nova radna mjesta i standard građana, da ne odlaze iz ove prelijepe i jedine nam domovine", rekao je Vinković. 
Osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin goveći o povijesnoj ulozi dr. Tuđmana naglasio je da je predsjednik Tuđman "otac moderne hrvatske države". Izaslanik đakovačko-osječkog nadbiskupa, mons. Luka Marijanović rekao je kako je dr. Tuđmana novi, moderni Mojsije koji je hrvatski narod izveo iz višestoljetnog ropstva.
Uz građane, otkrivanju su nazočili i saborski zastupnici, predstavnici političkih stranaka te autor.
Bista je izlivena u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Zagreb. Sredstva za njenu izradu približno 100.000 kuna, osigurao je Grad Đakovo iz svog proračuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.