Hrvatski radio

Radio Osijek

Turistička šetnja Osijekom "Glavu gore"

19.02.2022.

13:16

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Turistička šetnja Osijekom "Glavu gore"

Turistička šetnja Osijekom "Glavu gore"

Foto: RAdio Osijek / HRT

Turistička zajednica grada Osijeka organizirala je danas besplatno razgledavanje grada povodom nadolazećeg Međunarodnog dana turističkih vodiča. Šetnjom prigodnog naziva "Glavu gore" 100-tinjak je zainteresiranih, unatoč lošem vremenu, otkrilo zanimljiva gradska pročelja na kojima su se skrili brojni zanimljivi detalji.

Kako je istaknula direktorica osječke Turističke zajednice Tajana Rogulja ovo je samo jedna u nizu tematskih tura koje organiziraju, a današnja je upriličena povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča koji se obilježava 21. veljače: "Mi turistička vođenja organiziramo tijekom cijele godine i to su različite tematske ture. Evo sad možemo već najaviti i turu za dan žena 8. ožujka i to će biti tematska tura posvećena poznatim Osječankama. Dio tura imamo i za Erasmus projekte, dakle sve generacije dolaze u naš grad, a tu je i sve više stranih turista. Smatramo da su naši sugrađani najbolji ambasadori našega grada i naše destinacije i uvijek se nađe nešto što ne znamo o našemu gradu jer naši vrijedni turistički djelatnici uvijek nešto novo pronađu i zapravo stave u novo vrijeme pa nam približe. Moram se pohvaliti da Turistička zajednica Osijeka ima jako dobru suradnju s turističkim vodičima i posebno me veseli što smo proteklih ljetnih noći upriličili kostimirano vođenje kada su turistički vodiči kroz prvo lice dočarali Osječanima i gostima legende o gradu", istaknula je Rogulja.

Turistički vodič bio je Domagoj Butković, a za šetnju je gradom odredio 6 postaja: "Krećemo od slona na uglu Strossmayerove i Šamačke ulice, idemo do Konkatedrale i njezinih vodoriga, šetat ćemo Županijskom ulicom do križanja s Ulicom Republike gdje se na fasadi skrila priča o šivaćim mašinama i jednoj djevojci koja stoji kao Kip slobode u New Yorku. Dolazimo do Gajevog trga i do Radićeve, donosimo priču o mađarskoj kruni Svetog Ištvana, odnosno Stjepan, zatim do kina Uranije gdje šetnja završava pričom kod Sfinge. Cilj nam je osvijestiti ljepote naših fasada jer dosta ljudi hoda gradom spuštene glave dolje i broje žvakaće gume. Došlo je vrijeme da podignemo glavu i pronađemo skrivene detalje koji su postavljeni na prvom, drugom, trećem katu", rekao je Butković

Tajana Rogulja, Domagoj Butković i sudionici "šetnje"

Galerija
Turistička šetnja Osijekom "Glavu gore", Foto: Radio Osijek - Krunoslav Inhof/HRT
Turistička šetnja Osijekom "Glavu gore", Foto: Krunoslav Inhof/HRTTuristička šetnja Osijekom "Glavu gore", Foto: Krunoslav Inhof/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.