Hrvatski radio

Radio Osijek

Tvrđa sve bliže izvornom izgledu

17.05.2017.

15:02

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvrđa sve više poprima izgled iz vremena svoga nastanka - sredinom 18. stoljeća. Prilog tome je i otkrivanje makete drevne Tvrđe, a nastavljen je i projekt za osnovce "Pustolovna Tvrđa - potraga za blagom".

Na sjevernom ulazu u Tvrđu ispred Vodenih vrata otkrivena je maketa Tvrđe iz vremena nastanka - sredinom 18 stoljeća. Uskoro bi trebali biti dovršeni i radovi na konačnom uređenju sjevernih bedema čime bi se Tvrđa predstavila građanima i turistima u izvornom obliku, rekao je direktor Agencije za obnovu osječke Tvrđe Željko Andraši. U Tvrđi je nastavljen i prošle godine započet projekt "Pustolovna Tvrđa - potraga za blagom", namijenjen učenicima 6. i 7. razreda osnovnih škola iz Osječko - baranjske županije. "Njime učenici na licu mjesta uče o povijesti toga dijela Osijeka", rekao je mentor učenika profesor Hrvoje Pavić. Učenici obilaze Tvrđu, tražeći skriveno carsko blago koje je tijekom napoleonskih ratova navodno bilo skriveno u Osijeku. Pri tom odgovaraju na pitanja, rješavaju zagonetke i križaljke. Organizatori edukativne radionice su Agencija za obnovu Tvrđe i Turistička zajednica grada Osijeka pod pokroviteljstvom Grada i Županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.