Hrvatski radio

Radio Osijek

Tvrđa treba biti na popisu UNESCO-ove svjetske baštine

26.01.2018.

12:09

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Tvrđa treba biti na popisu UNESCO-ove svjetske baštine

Tvrđa treba biti na popisu UNESCO-ove svjetske baštine

Foto: - / -

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu predstavljena je knjiga Helene Sablić Tomić "U osječkom Nutarnjem gradu/In der Inneren Stadt von Essek", posvećena osječkoj Tvrđi .

Autorica je istaknula povijesnu i umjetničku vrijednost Tvrđe i smatra da bi zbog toga trebala biti uvrštena na popis svjetske baštine UNESCO-a.
Knjigu je objavio Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku, a riječ je o trećoj knjizi u ediciji "Mursa aeterna" u kojoj su ranije objavljene knjige "Mursa" i "Veliki osječki most", a do kraja 2018. trebalo bi izaći još osam knjiga posvećenih povijesti Osijeka. Knjiga je objavljena na hrvatskom i njemačkom jeziku, izvijestio je HAZU. 
Akademkinja Dubravka Oraić Tolić istaknula je interdisciplinarni pristup kojim autorica knjige iščitava "tajnopis" Osijeka. "Osijek je još početkom 18. stoljeća imao vodovod i kanalizaciju, a gimnaziju je dobio 1729., prije nego su osnovana sveučilišta u Londonu i Moskvi", rekla je akademkinja Oraić Tolić na predstavljanju održanom sinoć u Zagrebu. Istaknula je da se srednjoeuropski identitet Osijeka prepoznaje od graditeljstva do gastronomije, a među zanimljivostima iz osječke povijesti spomenula je porez bećarinu koji su plaćale osobe koje su noću remetile javni red i mir.
Opširnije je o počecima osječkoga Nutarnjeg grada govorio glavni urednik knjige akademik Andrija Mutnjaković koji je podsjetio na prvog gradonačelnika (tada nazivan sudac) Osijeka, trgovca Danijela Ferdinanda Vesentina kojeg su zbog skromnosti nazivali "sudac prosjak", a koji je zbog zalaganja za dobrobit građana došao u sukob s vojnim zapovjednicima i deset mjeseci proveo u zatvoru.
Akademik Mutnjaković je pojasnio da je Nutarnji grad sagrađen je na mjestu otomanskog grada, ali kao potpuno novi grad s osnaženim fortifikacijskim sustavom, dok su dotadašnji stanovnici preseljeni na područje Gornjeg grada. Kao posebnu vrijednost osječke Tvrđe naveo je zeleni pojas sastavljen od parkova i travnjaka kojima je okružena, što predstavlja poseban urbanistički fenomen.
Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić podsjetio je na početak novovjekovnog grada Osijeka nastalog tri godine nakon oslobođenja od Osmanlija 1690., na geostrateški važnoj lokaciji pored ušća Drave u Dunav. Uz Nutarnji grad u kojem se nalazi osječka Tvrđa s vremenom su nastali Gornji i Donji grad koji su 1786. ujedinjeni u jedinstveni grad Osijek.
Akademik Kusić spomenuo je da je u Osijeku rođen utemeljitelj Akademije Josip Juraj Strossmayer, da su osječku gimnaziju pogađala dvojica Akademijinih počasnih članova, nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, te da je na području Osječko-baranjske županije u razdoblju proteklih 150 godina rođeno ili djelovalo 44 redovitih članova Hrvatske akademije.

Foto: Marko Mrkonjić/Pixell

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.