Hrvatski radio

Radio Osijek

Tvrtka BB OIL otvorila eko- pogon

06.12.2017.

15:19

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Bijelom Brdu je otvoren pogon za proizvodnju ekoloških hladno prešanih ulja od orašastih proizvoda te lana, konoplje, uljane repice i suncokreta. Prati sve ekološke zahtjeve i predstavlja početak daljnjeg ulaganja u eko- proizvodnju.

Istočna je Slavonija dobila novi pogon za proizvodnju ekoloških hladno prešanih ulja koja će se dobivati  preradom uljarica i orašastih plodova nabavljenih kod ekoloških proizvođača. Novoosnovana tvrtka odlučila se na ovaj projekt i investiciju promatranjem tržišta i zaključkom koliko je važna i tražena ekološka proizvodnja. Ukupna investicija, kada se pokrene i mlin, bit će oko milijun eura, koji su osiguirani privatnim novcem. Ipak, kako su se investicije povećavale pred kraj su podignuli manji kredit i zatvorili financijsku konstrukciju- rekla je na svečanosti puštanja u rad pogona izvršna direktorica Lidija Ambroš. Dodala je kako je ovo tek početak. Uz ulje, pogaču i bezglutensko brašno, BBOIL  će početi i proizvodnju kozmetičkih i prehrambenih proizvoda. Od samoga početka projekt prati osječki Prehrambeno- tehnološki fakultet, povezujući tako znanost i gospodarstvo. Suradnja je važna i izbog zajedničkog prijavljivanja projekata čime se otvaraju izvori financiranja (za istraživanje, opremanje, razvoj novih tehnologija i proizvoda). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.