Hrvatski radio

Radio Osijek

Tvrtka Ericsson Nikola Tesla u Osijeku otvara razvojno-istraživački centar

20.03.2018.

13:47

Autor: Radio Osijek/HINA

Ericson NT , fotografija FB stranica Ivana Vrkića

Ericson NT , fotografija FB stranica Ivana Vrkića

Foto: - / -

"Tvrtka Ericsson Nikola Tesla u Osijeku otvara razvojno - istraživački centar čiji stručnjaci će biti angažirani na razvoju nove 5G tehnologije", najavila je danas u Zagrebu, među ostalim, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević na predstavljanju aktivnosti te tvrtke.

Peta generacija mobilnih mreža (5G) nije samo jedna u nizu tehnologija. Ona donosi nove prilike i velike mogućnosti za razvoj, povezivanje milijarde umreženih uređaja i omogućava velike mogućnosti za razvoj novih inovativnih rješenja i novih aplikacija, kazala je Kovačević na predstavljanju na kojemu je gostovao premijer Andrej Plenković.

"Predlažem premijeru da 5G tehnologiju proglasi strateškim projektom u Hrvatskoj i da se u tu tehnologiju dodatno investira", istaknula je Kovačević. Ocijenila je da 5G tehnologija daje velike mogućnosti za razvoj, povezivanje milijarde umreženih uređaja te omogućava velike mogućnosti za razvoj novih inovativnih rješenja, novih aplikacija itd. Istaknula kako istraživanje, razvoj i inovacije osobito u IT industriji trebaju biti u vrhu prioriteta svake države te kako u razvoju 5G tehnologije treba postići nacionalni konsenzus.
Razvoj novih rješenja, proizvoda, usluga temeljene na 5G tehnologiji omogućit će otvaranje novih radnih mjesta, a pred nama u Hrvatskoj je velika prilika da se strateški pozicioniramo u tim tehnologijama, kazala je Kovačević.
Izvijestila je da je kompanija dobila dodatne odgovornosti u razvojno-istraživačkom centru vezane uz razvoj pete generacije mobilnih komunikacijskih mreža, što je, kako je rekla, najzahtjevnije i najzanimljivije područje u ICT industriji. Osim širenja znanstveno istraživačkih-centara u Zagrebu i Splitu, najavila je otvaranje razvojno-istraživačkoga centra u Osijeku. U suradnji sa Sveučilištem u Osijeku, gradom i županijom napravit ćemo model kako da mladi ljudi u Slavoniji nađu kvalitetne poslove u Ericssonu Nikoli Tesli, rekla je Kovačević. Čestitajući "Tesli" koji je, kako je kazao, lider u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, premijer Plenković je istaknuo kako je 5G tehnologija novi veliki skok u transformaciji tehnologija i da se razvojno-istraživački centar u Osijeku uklapa u vladin projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" kojim se želi domaćim i novcem iz EU-ovih fondova privući investicije i zaposliti ljude. "Suradnja akademske zajednice, biznisa i vlasti predstavlja model po kojem su najrazvijenije europske zemlje stvorile gospodarski rast i razvoj", kazao je Plenković. Što se tiče potpore Vlade, podsjetio je uz ostalo na zakon o poticanju ulaganja i olakšice kao što je smanjivanje naknada za radio-frekvencijski spektar.
"Tko ne bude lovio korak s petom generacijom, teško da će ikad uloviti neku šestu, kako to biva u ovoj industriji koja se brzo mijenja i raste. Zato smatram da se moramo brzo prilagođavati globalnim promjenama u okviru četvrte industrijske revolucije", istaknuo je Plenković. Na predstavljanju je istaknuto je kako će prelazak na petu generaciju mobilnih mreža donijeti mnoge dobrobiti korisnicima i mnogim granama industrije. Predviđa se da će do 2023. godine broj korisnika 5G mreža doseći jednu milijardu, a globalni podatkovni promet će porasti osam puta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.