Hrvatski radio

Radio Osijek

Tvrtka iz Azerbajdžana razmišlja o ulaganju u Belišću

29.05.2017.

16:37

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Belišće su danas posjetili predstavnici tvrtke Pasha Holding iz Bakua, glavnoga grada Azerbajdžana. Došli se se osobno upoznati s mogućnostima ulaganja u taj grad koji je nekada bio prijestolnica papirne industrije u cijeloj regiji.

Za sada su posjetitelji iz Azerbajdžana, ali i domaćini, vrlo rezervirani i govorili su tek o prvim koracima moguće buduće suradnje i mogućega ulaganja, no već je sada spomenuta precizna brojka od 143 milijuna dolara, koliko bi trebalo koštati otvaranje dviju novih tvornica - celuloze i higijenskoga papira. Predsjednik uprave Pasha Holdinga Mir Jamal Pashayev izrazio je zadovoljstvo dobrim prijemom u gradu Belišću i prezentacijom moguće investicije za koju postoji dovoljno sirovine i vrlo je atraktivna, no rekao je kako će nakon obilaska lokacija još razmotriti mogućnosti za to veliko ulaganje s drugim članovima uprave u Bakuu. 

Ako se ostvari zanimljiv projekt to bi otvorilo oko 500 novih radnih mjesta u Belišću, istaknuo je gradonačelnik Belišća Dinko Burić. Dodao je kako je Belišće po mnogočemu specifično, pa i po tome da ruši sve administrativne barijere za sva ulaganja koja otvaraju radna mjesta. Najavio je kako bi, u slučaju da se investitori odluče za otvaranje tvornica, Belišće osiguralo svu potrebnu infrastrukturu i ukinulo sva moguća davanja, a smatra da bi i cijela država morala biti otvorenija i manje birokratizirana kada su u pitanju nove strane investicije koje otvaraju nova radna mjesta.

Podsjetio je kako je za uspostavu veza s Azerbajdžanom zaslužan bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.