Hrvatski radio

Radio Osijek

U Belom Manastiru utvrđena ptičja gripa

06.06.2022.

19:44

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / Radio Osijek

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u Belom Manastiru potvrđena influenca ptica podtipa H5N1 u jednom dvorištu s 20 kokoši, pri čemu su naređene preventivne mjere radi suzbijanja širenja bolesti te obaviješteni Europska komisija i nadležno mađarsko veterinarsko tijelo.


Zbog uginuća 17 kokoši prijavljena je sumnja na influencu ptica, a odmah po zaprimanju sumnje veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je to gospodarstvo stavila pod nadzor, a ovlaštena veterinarska organizacija je provela službeno uzorkovanje te su četiri lešine dostavljene na laboratorijsko pretraživanje, kaže se u priopćenju iz Ministarstva.

Nacionalni referentni laboratorij za influencu ptica potvrdio je influencu ptica podtipa H5N1, a u tijeku je određivanje patogenosti uzročnog virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

"S obzirom na preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i prethodnu epidemiološku situaciju po pitanju te bolesti, usmenim rješenjem naređene su preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti sukladno uredbi EK. Na tom pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije Državnog inspektorata provedeno je usmrćivanje preostale tri kokoši, neškodljivo zbrinjavanje lešina i jaja, provedba završnog čišćenja i dezinfekcija gospodarstva", stoji u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 kilometara od zaraženog dvorišta.

Područje koje se nalazi u zoni zaštite do 22. lipnja je područje Belog Manastira. Područja koja se nalaze u zoni nadziranja u trajanju do 2. srpnja su područja općina Čeminac, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Branjin Vrh i Viljevo. U tim zonama provodit će se daljnje mjere i aktivnosti s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja i pravovremenog otkrivanja influence ptica na području Osječko-baranjske županije.

O izbijanju influence ptica obavješteni su Europska komisija i mađarsko nadležno veterinarsko tijelo, s obzirom da dio zone obuhvaća i područje mađarskog teritorija, zaključuje se u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.