Hrvatski radio

Radio Osijek

U Beogradu donsena presuda za ratne zločine u Lovasu

20.06.2019.

16:10

Autor: Željka Bačić

U Beogradu donsena presuda za ratne zločine u Lovasu

U Beogradu donsena presuda za ratne zločine u Lovasu

Foto: - / -

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu jednoglasno je donijelo odluku da su osmorica okrivljenih za ratne zličine protiv civila u Lovasu 1991. krivi i osuđeni su na kazne od 4 do 8 godina.

U ponovljenom suđenju Sud je ustvrdio da su  za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnoga stanovništva i za nečovječno postupanje  krivi Željko Krnjajić, Milan Devčić, Darko Perić, Radovan Vlajković, Radislav Josipović, Saša Stojanović, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer, koji su dobili ukupno 47 godina zatvora. Suđenje je počelo 2008., a završeno je 4. lipnja ove godine. Prvobitna optužnica  za ubojstva, zlostavljanja i mučenja 69 hrvatskih civila, obuhvaćala je 14 optuženih, a među njima su 4 pripadnika bivše JNA, 4 mještanina Lovasa te 6 pripadnika paravojne postrojbe "Dušan Silni". Ispitana su 193 svjedoka, a presudom 26. lipnja 2012.  svi su optuženi proglašeni krivima s pojedinačnim kaznama od 4 do 20 godina. Tu je presudu ukinuo Prizvni su pa je postupak ponovljen. U međuvremenu je 5 optuženika umrlo, a jedan je zbog bolesti nesposoban za suđenje, pa se broj optuženih smanjio na 8, a s tim je u optužnici smanjen i broj žrtava u Lovasu sa 69 na 29 ubijenih. Ove presude još nisu pravomoćne zbog mogućnosti žalbe u roku od 30 dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.