Hrvatski radio

Radio Osijek

U Berkasovu u Srbiji izbjeglice čakaju na prelazak granice

24.10.2015.

17:48

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na srbijansko-hrvatskoj granici u Berkasovu na ulazak u Hrvatsku oko podneva čekalo je oko 2000 izbjeglica i migranata, koji se autobusima do toga pograničnog mjesta dovoze iz Preševa na srbijansko-makedonskoj granici, ali i taksi vozilima kojih se može vidjeti na cesti Šid-Berkasovo.

Prema podacima volontera koji pomažu brojnim izbjeglicama dijeleći ih hranu, pokrivače i higijesnke potrepštine, samo tijekom noći kod Berkasova je pristiglo oko 4000 izbjeglica, od kojih je većina i prešla u Hrvatsku kod Bapske.
Prevoditeljica za arapski jezik iz humanitarne udruge "Liječnici bez granica" Ana Pavlović navodi kako su zadnjih dana njačešće liječničke intervencije vezane uz pothlađenost te već uobičajene probleme s premorenošću i iscrpljenosti te žuljevima na nogama od dugog pješačenja u neodgovarajućoj i već prekomjerno istrošenoj obući.
Nakon što je u petak postignut dogovor ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranka Ostojića i Nebojše Stefanovića o većem angažmanu srbijanske policije na Berkasovu, koji se u proteklom razdoblju svodio na puko promatranje navale izbjeglica na hrvatsku granicu, MUP je izvjestio kako je u subotu započela realizacija toga dogovora.
Iako autobusi s izbjeglicama i migrantima neprestano dolaze, srbijanski policijski službenici nalaze se na teritoriju Berkasova i kontrolirano propuštaju migrante u Hrvatske. U Bapskoj ih dočekuju hrvatski policajci te se organizirano prevoze u privremeni prihvatni centar u Opatovcu, gdje se evidentiraju te dalje autobusima ili vlakom prevoze prema slovenskoj granici, navodi MUP.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.