Hrvatski radio

Radio Osijek

U Bogdanovcima i Vukovaru obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

10.03.2019.

13:51

Autor: HRT vijesti/Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Na današnji dan 1991. godine u Bogdanovcima se postrojilo oko 2500 nenaoružanih branitelja s područja bivše općine Vukovar. Bez oružja i uniformi bili su spremni svojim životima braniti grad i domovinu.

Uz potporu većine braniteljskih udruga Vukovara, 10. ožujka obilježava se kao Dan hrvatskih branitelja Vukovara. U spomen na sve poginule i nestale položeni su vijenci i upaljene svijeće podno spomenika u Bogdanovcima te na vukovarskom Memorijalnom groblju a vijence su položila i svijeće upalila mnoga izaslanstva udruga, institucija, grada Vukovara, općine Bogdanovci, Vlade, Sabora, predsjednice Republike.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sporom procesu traženje nastalih branitelja i civila, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je rekao da je vukovarski prosvjed donio pomak ali premalo. "Moramo biti puno bolji i revniji po tom pitanju. Nije samo dojam već i činjenica da su ljudi zaboravljeni i sada mogu reći imena nekoliko osoba za koje sam siguran da za njima nitko ne traga i ne pokušava rasvijetliti istinu o njihovoj sudbini, kao da nikada nisu bili. To je ono na što je grad Vukovar upozoravao i zbog čega će nastaviti ukazivati institucijama da su dužne pozabaviti se tim pitanjem."- rekao je gradonačelnik Penava.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.