Hrvatski radio

Radio Osijek

U čekanju useljenja

23.12.2013.

15:49

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Može li se uredno kupiti stan, platiti ga, a onda ostati bez nekretnine? Takvih slučajeva je u Hrvatskoj posljednjih godina sve više, a ni Osijek, nažalost nije izuzetak. Još 2007. godine 15 obitelji trebalo je useliti u novu zgradu u Ružinoj ulici. No od tada pa do danas ništa se nije promijenilo. Ipak nazire se rješenje.

Već poznata hrvatska priča. Investitor ima zemljište, napravi zgradu ili najčešća obeća da će je napraviti, nađe kupce koji uplate jedan dio iznosa vrijednosti stanova, u našem slučaju većina je uplatila 70 posto vrijednosti, a nekolicina i cijeli iznos. Nakon toga investitor se kod banke zaduži za milijunski iznos kredita, a jamstvo je zgrada odnosno stanovi koje su građani uredno platili, no nažalost ne mogu se uknjižiti jer se kao jamstvo uknjižila zgrada na određenoj parceli. Banka odobrava kredit, a investitor u najvećem broju slučajeva nema više namjeru nastaviti dovršavati zgradu. Čekanje i obećanja traju godinama. I nakon pet godina kao u osječkom slučaju tvrtke „Triangl“ koja odlazi u stečaj. Gubitnik nije tvrtka investitor, nego kooperanti kojima investitor duguje za izvedene radove, te građani koji su uz dobru vjeru uplatili milijunske vrijednosti. Manda Homoky uplatila je daleke 2007. godine dvije trećine iznosa i od tada čeka. U međuvremenu je podstanar. No prošlotjedni sastanak predstavnika stanara koje zastupa odvjetnik Dražen Matijević, stečajnog upravitelja tvrtke „Triangl“, i predstavnika vlasnika zgrade Erste banke moglo bi donijeti rješenje. Gradonačelnik Ivan Vrkić kaže da je Erste banka preuzela obvezu dovršetka zgrade uz uvjet da budući vlasnici stanova  uplate ostatak vrijednosti stana. Odvjetnik Matijević ne želi govoriti o rokovima završetka i useljenja, jer je zgrada godinama bila bez nadzora i devastirana. Od prije nekoliko dana pod nadzorom je zaštitarske tvrtke i čeka izbor građevinske tvrtke koja će dovršiti radove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.