Hrvatski radio

Radio Osijek

U četiri slavonske županije 64 novozaražene osobe

16.09.2020.

09:26

Autor: Radio Osijek/TM

U četiri slavonske županije 64 novozaražene osobe

U četiri slavonske županije 64 novozaražene osobe

Foto: - / -

U Osječko-baranjskoj županiji 23 osobe pozitivne u posljednja 24 sata, u Požeško-slavonskoj 19. Brodsko-posavska bilježi 14 novih slučajeva zaraze, zbog učenika pozitivnih na koronavirus nekoliko razreda u samoizolaciji. U Vukovarsko-srijemskoj županiji osam je novozaraženih .

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je 320 uzorka od kojih su 23 pozitivna na koronavirus. Osam osoba s područja Grada Osijeka, pet sa šireg područja Đakova, četiri osobe iz Čepina, dvije iz općine Semeljci i po jedna iz Belog Manastira, Viškovaca, Popovca i Bilja.
"U jednoj srednjoj i jednoj osnovnoj školi bilježimo po jednog oboljelog učenika te jednog zaraženog djelatnika u srednjoj školi čiji se kontakti obrađuju tijekom dana", izvijestio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije.
Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 19 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je 11 s područja Osječko-baranjske županije, dok je 8 osoba s područja susjednih županija.
Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, u samoizolaciji je ukupno 277 osoba. Policijska uprava osječko-baranjska samoinicijativno je provjeravala kršenje samoizolacije kod 75 osoba i putem jedne dojave i nije utvrđeno niti jedno kršenje.

Analizom 115 uzoraka utvrđeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Požeško-slavonskoj županiji u kojoj su trenutno aktivna 134 slučaja. 125 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 490 osoba.
“Hospitalizirane osobe nalaze se u Općoj županijskoj bolnici Požega, bolnici u Osijeku te u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Apelirao bih na građane, na kontakte osoba te na pozitivne osobe da nam daju prave informacije. Imamo problema sa stavljanjem ljudi u samoizolaciju. To je potreba zbog njih samih, zbog njihovih obitelji da bi ostvarili što manji broj kontakata kako bi i samim time bio što manji broj novozaraženih osoba. Prikrivanja kontakata ima, i to nije dobar način i primjer, jer je moguće da su upravo svi ti kontakti potencijalno zaražene osobe. U ovome trenutku ne postoje sankcije za takve osobe, ali postoje sankcije za osobe koje krše mjeru samoizolacije. Sve je zapravo na savjesti i odgovornosti samih tih osoba.” rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalia na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije.

U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata utvrđeno je 14 novooboljelih od koronavirusa, izvjestio je županijski Stožer civilne zaštite. U toj županiji trenutno je 109 osoba pozitivno na koronavirus, a 13 je pod nadzorom liječnika u slavonskobrodskoj bolnici. U samoizolaciji je 709 osoba, što je za 33 osobe više nego dan ranije. Zbog jednog pozitivnog učenika u izolaciju je stavljen još jedan razred srednje Medicinske škole u Slavonskom Brodu s ukupno 26 učenika, a izolacija je određena i za 2 nastavnika. Tako su ukupno u ovoj školi, uz 2 pozitivna učenika, u izolaciji ukupno 2 razreda s 46 učenika te 2 nastavnika, a za ove razrede nastava se organizira na daljinu po modelu C. U preventivnu izolaciju je stavljen i jedan razred u srednjoj Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu zbog jednog učenika, čiji se nalazi još čekaju.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata analizirano je 135 uzoraka, od kojih je osam bilo pozitivno. Tri novozaražene osobe su iz Vukovara, dvije iz Vinkovaca i po jedna iz Bošnjaka, Gradišta i Borova. Jedna osoba je preminula. Zbog COVID-a19 hospitalizirano je pet osoba, dok je 95 na kućnom liječenju ili u kućnoj izolaciji. Iz sustava zdravstva na koronavirus pozitivna su četiri djelatnika. U samoizolaciji na području županije je 337 osoba – iz sustava zdravstva 11 djelatnika (4 liječnika, 4 medicinske sestre/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 719, od kojih su 604 osobe izliječene, a 15 je preminulih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.