Hrvatski radio

Radio Osijek

U četiri slavonske županije 85 novozaraženih

20.10.2020.

10:23

Autor: Radio Osijek/TM

U četiri slavonske županije 85 novozaraženih

U četiri slavonske županije 85 novozaraženih

Foto: - / -

Iz županijskih stožera civilne zaštite stižu aktualni podaci o novim slučajevima zaraze koronavirusom. U Osječko-baranjskoj županiji 36 je novozaraženih, u Brodsko-posavskoj 26, Vukovarsko-srijemsko 16, a u Požeško-slavonskoj sedam .

Tijekom posljednja 24 sata u laboratorijima KBC-a Osijek i županijskog Zavoda za javno zdravstvo obrađeno je ukupno 400 uzoraka, od kojih je drugi dan za redom 36 osoba s područja Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus. Dvadeset pozitivnih nalaza bilo je za osobe s područja Osijeka, tri s područja Valpova, po dva pozitivna nalaza s našičkog, đakovačkog i miholjačkog područja te Belišća i Čepina. Općine Erdut, Petlovac i Antunovac bilježe po jedan pozitivan nalaz mještana.
Tijekom posljednja 24 sata tri su djelatnika škola i šest učenika pozitivni na koronavirus, a u samoizolaciju je stavljeno 17 djelatnika i 71 učenik. Nema novih škola u kojima se pojavio COVID-19, nego je uglavnom riječ o kontaktima ranije oboljelih. I od danas 36 pozitivnih osoba na području županije, većina je već bila u samoizolaciji jer su kontakti ranije oboljelih.
Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i dalje se nalazi 55 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 od kojih je šest na respiratoru. Do sada je iz KBC-a Osijek s bolničkog liječenja otpušteno 255 osoba oboljelih od koronavirusa. 
Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 244 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji danas nalaze ukupno 2.428 osobe. Policija je u jučer obavila 148 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrđeno ni jedno kršenje izrečene mjere samoizolacije.

 

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 26 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Velika većina zaraženih je iz Slavonskog Broda (22), dvije osobe su iz općine Gornja Vrba, a po jedna zaražena osoba je s područja općina Stara Gradiška i Donji Andrijevci. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 775, dok je broj aktivnih slučajeva 85. Hospitalizirano je 12 osoba od kojih je 10 pacijenata u slavonskobrodskoj bolnici te 2 osobe u novogradiškoj. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Zbog značajnog povećanja broja novozaraženih osoba, povećan je i broj osoba pod mjerom samoizolacije te se trenutno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalaze ukupno 523 osobe (68 osoba više nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u protekla 24 sata testirano je 149 osoba, od kojih je 16 bilo pozitivno na koronavirus. Šest je iz Vinkovaca, tri iz Novih Jankovaca, te po jedna iz Starih Mikanovaca, Bapske, Ćelija, Ivankova, Gunje, Đeletovaca i Vrbanje. Preminulih osoba nema, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.
22 osobe su zbog bolesti COVID-19 hospitalizirane, dok se 210 nalazi na kućnom liječenju i izolaciji. Među njima je 14 djelatnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3  nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja oboljela su tri nastavnika i 14 učenika.
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1315, od kojih je 1064 osobe izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba.
 U samoizolaciji je 1115 osoba – iz sustava zdravstva 22 djelatnika (6 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara i 4 nezdravstvena radnika), te 30 nastavnika i 300 učenika.

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađeno je 187 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih. Trenutno je aktivno 87 slučajeva zaraze koronavirusom – 12 osoba je hospitalizirano dok se ostali nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 315 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.