Hrvatski radio

Radio Osijek

U Đakovu jabuke po 3 kune ako ih sami uberete

18.09.2020.

10:06

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/ Katarina Perošević

Foto: HRT/ Katarina Perošević

Foto: - / -

Počela je berba jabuka. U voćnjaku Marijana Bakule možete ih ubrati, platiti po nižoj cijeni nego što je na tržištu i odnijeti kući. Ove je godine jabuka dobro urodila, a kako taj voćar nema hladnjaču i ne može jabuke dugo čuvati osmislio je zanimljivu ponudu.

Voćar Marijan Bakula ističe kako su njegove voćke pune plodova, iako im je u lipnju i srpnju nedostajalo vode. "O navodnjavanju razmišljam godinama, jer se scenarij s nedostatkom vode ponavlja. No, ulaganje u navodnjavanje iznimno je skupo i tu je investiciju teško vratiti. Cijena jabuka nikada ne bi smjela biti manja od 4,00 kune. Voćari i krče svoje nasade, zbog niskih otkupnih cijena i nemogućnosti da od te proizvodnje pristojno žive". Dodaje kako na jednom hektaru ima 800 stabala  te očekuje urod od 15 do 20 tona. "Dio je plodova stadao u proljeće od mraza, no većina je jabuka iznimne kvalitete. Pozivam ljude da se u to i sami uvjere u mojem voćnjaku. Nije ovo prva takva akcija - organizirao sam je i pretprošle i prošle godine, kada su Slavonci pokazali veliko zanimanje za takvu berbu te smo u konačnici svi bili zadovoljni. Očekujem da će berba trajajati desetak dana po istom principu kao i lani: "Uberi jabuku sam, plati i nosi". Cijena je tri kune, a postoji mogućnost da cijena industrijske jabuke bude i niža".   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.