Hrvatski radio

Radio Osijek

U Đakovu sve više zaraženih, odgađaju se sva javna okupljanja

28.06.2020.

11:15

Autor: Tatjana Mautner

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: - / -

Od jučer je evidentirano 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a otkriveni su analizom173 uzorka. Svi su, osim dvije osobe – jedne iz Osijeka i jedne iz Valpova – iz Đakova. Zbog složene epidemiološke situacije, na području grada Đakova odgađaju se sva javna okupljanja.

"Trenutno su na području Osječko-baranjske županije aktivna 143 slučaja, od kojih je 113 u Đakovu i dva u Đakovačkim Selcima. Na bolničkom su liječenju 24 osobe, pet više nego jučer. U samoizolaciji je 1188 osoba, 285 više u odnosu na subotu. Policija je obavila 17 provjera krši li se propisana mjera samoizolacije, tri na dojavu građana, no sve su osobe bile na prijavljenim adresama", izvijestio je na konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Epidemiolog dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ističe kako je u Đakovu zaista teško stanje, uostalom više od 80 posto oboljelih na području županije je s tog područja. Najviše pozitivnih osoba ima u samostanu, a ostali su iz Nadbiskupije, bogoslovije, vrtića. U tijeku je uzimanje uzoraka i njihova obrada za krizmanike. Za sada je 12 djece pozitivno na koronavirus, srećom s blagim simptomima ili bez njih.  
Uskoro u pomoć lokalnim epidemiolozima dolaze dva tima, iz Virovitice i Slavonskog Broda.
Zbog sadašnje teške epidemiološke situacije prouzročene širenjem COVID-a19, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, na prijedlog Epidemiološke službe Zavoda zajavno zdravstvo Osječko-baranjske županije, odlučio je da se na području grada Đakova do daljnjega odgađaju sva javna okupljanja, a pojačan je nadzor trgovačkih centara i noćnih klubova. "Težište je na Gradu Đakovu kao najvećem žarištu. Sve su mjere donesene najmanje na dva tjedna, a prema epidemiološkoj situaciji zatim će se vidjeti daljnje postupanje", rekao je Ivanović. U dogovoru s nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem, sve krizme i pričesti na području nadbiskupije bit će odgođene na dva tjedna. Misna slavlja se održavaju, prema propisanim epidemiološkim mjerama. 
O mjerama koje se odnose na ostale dijelove županije raspravljat će se danas popodne – rekao je Ivanović dodavši kako za sve konzultiraju Nacionalni stožer civilne zaštite.
Na sjednici stožera danas je bila i osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, tako da se razgovaralo i o otvaranju Osječkog ljeta kulture. Ono se za sada ne otkazuje, a organizatori će skrbiti da se sve odvija prema propisanim mjerama.

stozer-nedjelja.jpg

stozer-nedjelja.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.