Hrvatski radio

Radio Osijek

U Drenovcima 13. Gospodarski sajam Cvelferije

02.10.2020.

11:45

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Proglašeni su šampioni u proizvodnji pekmeza, džemova i voćnih namaza - najbolji pekmez od krušaka dolazi s OPG-a Rađenović u Drenovcima, najbolji džem od šljiva s rumom proizvela je Đakovčanka Ivanka Lukić, a najbolji voćni namaz od malina Sabina Hrustić iz Rajevog Sela.

Sabina Hrustić iz Rajevog Sela uz ratarstvo bavi se i voćarstvom. Ove je godine na tržište prvi put izašla s voćnim namazom od malina i - pobijedila. Velik je to poticaj njezinoj obitelji i vjetar u leđa za smjeliji nastavak, rekla je. " Ovo mi je prva godina na sajmu, prva godina da sam izložila uzorke. Imala sam sreću da sam odnijela tu prvu nagradu", skromna je Marina. "Maline imamo već dvije, tri godine, no dosad smo ih prodavali u svježem stanju. Ove smo ih godine prvi put preradili. Uz ratarstvo i stočarstvo, bavim se i voćarstvom. Nije jednostavno, no kad se vide rezultati - sve je lakše!"

Svrha ovog sajma je podizanje mogućnosti postojećih i davanje mogućnosti novim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za neke nove pothvate na tržištu. "Važno nam je i zajedničko druženje na kojima dijelimo iskustva o novim mogućnostima na tržištu Europke unije" istaknuo je načelnik Drenovaca Jakša Šestić. "Ovaj je kraj gospodarski devastiran dugo godina za redom i moramo ga poboljšati. Svi mi živimo od gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta. Ako toga nema - nema razvoja. U Drenovcima je oko 100 OPG-ova. Imamo preko 10 000 hektara, od koji 3 200 državnog poljoprivrednog zemljišta te  preko 10 000 hrastovih šuma. To su veliki poljoprivredni resursi i svakako je puno mogućnosti za razvoj poljoprivrede. Na žalost Hrvatska je još uvijek veliki uvoznik hrane, umjesto da je izvozimo. Veliki je to sramota. Smatram da treba mijenjati sustav potpora. Morali bismo poticati proizvodnju."  

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.