Hrvatski radio

Radio Osijek

U dvije godine iz Županije otišlo preko 13 tisuća ljudi

26.09.2017.

10:07

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Loša demografska slika i provedba projekta "Slavonija" bili su središtu pozornosti vijećnika na četvrtoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije. Izabran je i drugi potpredsjednik Skupštine, a bit će to Goran Đanić iz HNS-a.

Nedeljka Bosanca iz Mosta zanimalo je koliko se točno stanovnika iselilo, a Andreja Jurića iz Živog zida što se poduzima kako bi se iseljavanje zaustavilo i stvorili uvjeti za povratak. Župan je rekao da je u razdoblju 2014. do 2016 prebivalište odjavilo 5200 građana, a boravište privremeno promijenilo 8 500 ljudi. Ustvrdio je kako se mora mijenjati percepcija te da bi se u medijima više trebali isticati pozitivni primjeri jer nema "bolje i sigurnije zemlje od Hrvatske". Istaknuo je kako ljudima treba dati nadu da će biti bolje za 5 - 6 godina kako bi ostajali na ovom području.

Odgovarajući na pitanje Stjepana Krznarića iz Snage Slavonije i Baranje o provedbi Projekta "Slavonija", Anušić je podsjetio da je do 22. rujna u sklopu toga projekta ugovoreno 2,3 milijarde kuna nepovratnog novca iz EU fondova, a samo za Osječko-baranjsku županiju više od 812 milijuna kuna.

Za drugog potpredsjednika Skupštine na sjednici je izabran Goran Đanić iz HNS-a. Oporbeni Most za tu je dužnost kandidirao Nedeljka Bosanca, ali prijedlog nije prihvaćen. Tomu je prethodila kraća rasprava u kojoj je Domagoj Hajduković iz SDP-a izrazio nezadovoljstvo time što će oba potpredsjednika biti iz redova pozicije te istaknuo kako SDP-ovi vijećnici neće sudjelovati u radu radnih tijela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.