Hrvatski radio

Radio Osijek

U Ernestinovu se ponovno okupili kipari naivci

01.08.2022.

14:37

Autor: HRT Radio Osijek

49. Kolonija kipara naivaca u Ernestinovu

49. Kolonija kipara naivaca u Ernestinovu

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

U ernestinovačkom Parku skulptura okupili su se danas umjetnici na još jednoj Koloniji kipara naivaca. Manifestacija je ovo duga gotovo pola stoljeća koja okuplja brojne domaće, ali i strane kipare, a njih 14 će do subote raditi na skulpturama izrađenih od slavonskog hrasta.


Ernestinovačka kolonija će iduće godine napuniti okruglih 50 godina tijekom kojih je postala prepoznatljiv dio hrvatske umjetničke scene, ali i kulturnog nasljeđa ovog kraja. Međutim u ovih 49 godina djelovanja neke stvari ipak su se promijenile kaže nam jedan od utemeljitelja kolonije Mato Tijardović U prvih deset godina nije bilo motorne pile već se sve radilo ručno. Jedini alat bili su nam dlijeto i sjekira. Zbog toga je tada kolonija i trajala dva tjedna, međutim danas imamo motornu pilu, pa se stignu skulpture napraviti i za nekoliko dana. Međutim, ovakav tradicionalan način izrade skulptura mogli bi ponovno gledati u ernestinovačkom parku Pregovaramo s Ministarstvom kulture i medija koji bi htjeli da se vratimo na takav način. Prava izvorna umjetnost se izrađuje dlijetima i sjekirama tako da razmišljamo da ponovno to uvedemo. Nećemo posve ručnu izradu uvesti na 50. koloniji, ali na onoj iza bi mogli, najavio je Tijardović koji od ove godine vodi i školu za male kipare kako bi se ova tradicija, koja je iznjedrila poseban ernestinovački stil u naivnom kiparstvu, prenijela i na buduće naraštaje Radim s djecom svake subote i mogu vam reći kako među njima ima talenata koje baš to sve zanima. Radim s njima čistu naivu kako bi imali budućnost i idućih 50 godina i mislim kako bi već među njima mogli imati nasljednike za koloniju, optimističan je Tijardović.

Ernestinovački park ugostit će ove godine 14 kipara

Ernestinovački park ugostit će ove godine 14 kipara

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Među tim nasljednicima mogla bi biti Saša Karla kojoj je ovo već četvrta godina kako sudjeluju na koloniji Najviše mi se sviđa što mogu svoju maštu prenijeti u izradu u drvetu kaže Saša Karla koja priznaje kako je puno napredovala od svojeg prvog sudjelovanja Prve godine sam samo napravila samo neku zdjelu, ali sam ubrzo prešla na veće stvari. Primjerice, moj prošlogodišnji rad ima sve detalje naivnog kiparstva – vreće s ribama, oblikovano lice u tom stilu i posebna čast mi je što je i izložen ovdje u parku.   

I ove godine u koloniji sudjeluju brojne mlade snage

I ove godine u koloniji sudjeluju brojne mlade snage

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Izrada skluptura potrajat će sve do subote, a do tada posjetitelji najstarije kolonije naivnog kiparstva u Europi mogu uživati i u svakodnevnom bogatom zabavnom programu. Već večeras na rasporedu je koncert ženske klape Allegre, a ostatak programa donosi još nekoliko koncerata, izložbu oldtimer vozila te brojne sadržaje za one najmlađe. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.