Hrvatski radio

Radio Osijek

U etno selu Karancu otvorena "Klet Svijetli dvori"

07.05.2022.

14:25

Autor: Radio Osijek

Klet

Klet

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Novi je to gospodarski i turistički objekt istoimene vinarije, ali i cijele Slavonije i Baranje. Uz kušaonicu i vinoteku, tako je prvi je put u Baranji otvoren vanjski objekt za pripremu tradicijskih jela koji svojim izgledom i ambijentom oslikava povijest Baranje. Također, svi posjetitelji u Kleti od danas mogu kupiti domaće baranjske proizvode lokalnih proizvođača, čime se dodatno potiče opstojnost cijele zajednice. 

Direktor "Kleti Svijetli dvori"  Oliver Novački istaknuo je kako su on i supruga Julijana konačno za sve turiste i posjetitelje Baranje spojili enogastronomski užitak. "Želimo da turisti upoznaju naša vina, uz ukusne autohtone specijalitete. Otvorili smo terasu koja za 40-tak osoba koja nudi lijepo druženje, uz sve mogućnosti uživanja u Baranji. Također kod nas možete kupiti sve proizvode lokalnih OPG-ova. Drukčiji smo od ostalih baranjskih vinara jer relativno kasno beremo grožđe i volimo napraviti slatkasta vina. Naša je glavna sorta graševina koju uzgajamo na 10 hektara. Našu smo trnovitu priču pokrenuli 2009. godine i nije lako, jer nedostaje radne snage. Vinogradi su trenutačno u dobroj kondiciji, nadamo se da neće biti vremenskih nepogoda. Očekujemo godinu s puno sunčanih sati i naravno odličnu kvalitetu grožđa te naposljetku vina". Zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić istaknuo je da Slavonija i Baranja u svakom smislu turistički jačaju. "Dokaz za to su nagrade dodijeljene na Kongresa ruralnog turizma u Cavtatu. Ovoj obitelji, kao ni mnogima koji pokreću posao ovdje nije lako, no vjerujemo u njihov uspjeh. Proširujemo turističku ponudu, no vjerujemo da će u Kleti Svijetli dvori" biti "gužve". Živimo u prekrasnom dijelu Hrvatske i imamo doista sve - od rijeka, jezera, plodne zemlje i vrijednih ljudi. Sve ide onako kako smo i priželjkivali."       

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.