Hrvatski radio

Radio Osijek

U Europskom parlamentu usvojena zabrana praćenja na internetu radi oglašavanja

25.01.2022.

13:16

Autor: Radio Osijek/KI

Biljana Borzan

Biljana Borzan

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

"Kolačići" na internetu nam se pojavljuju kod svakog pretraživanja i time nas oglasi stalno prate, no uskoro više neće biti tako. U europskom parlamentu usvojen je prijedlog o zabrani praćenja građana na internetu putem oglasa, a hrvatska eurozastupnica, Osječanka Biljana Borzan, jedna je od najzaslužnijih za pobjedu "malih" nad "velikima".

Veliko slavlje u Europskom parlamentu Biljane Borzan i koalicije protiv oglasa koji nas prate na internetu. Tijesnom većinom od jedva tridesetak glasova prošla je zabrana uzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu. Oglasi nas više neće pratiti te će nam biti osiguran kvalitetan pristup internetskoj stranici čak i ako ne prihvatimo takozvane kolačiće: "Internet je postao Divlji Zapad. Svi se tamo mogu lažno predstavljati, svatko svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti te svatko o svakome može nešto loše i lažno reći i napisati bez ikakvih posljedica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promijeni, a korisnici interneta zaštite od samovolje velikih platformi poput Facebooka, Googlea ili YouTubea", rekla je Biljana Borzan i dodala kako je vrlo zadovoljna što su usvojeni njeni prijedlozi koje je uložila s kolegama socijalistima o zabrani oglasa koji nas prate na internetu: "Čak 98,5 posto prihoda Facebooka/Meta i 83,3 posto prihoda Googlea se ostvaruje oglašavanjem. Korisnici vrlo često nisi ni svjesni da gledaju u oglas, a ne u obični sadržaj, niti kako su web stranice došle do njihovih podataka na osnovi kojih im se pojavljuje oglas. Tijesnom većinom smo proširili zabranu takvog oglašavanja s maloljetnika na sve građane, unatoč snažnom lobiranju internetskih divova. Da nas neko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, pa samim time treba biti ilegalno i na internetu", rekla je Borzan. Napomenula je kako će se primjenom novoga zakona takvi oglasi i praćenje morati moći jednostavno isključiti, a za ranjive grupe će biti odmah zabranjeni.

Osvrnula se i na prevare na internetu koje su u velikim porastu: "Jako puno ljudi je na internetu bilo prevareno. Primjerice, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Facebooku, a dostavljen im je proizvod koji uopće ne sliči na onaj na slici. U takvim situacijama Facebook ne bi preuzimao odgovornost niti bi korisnik mogao stupiti s njima u kontakt. Sada će Facebook biti obvezan provjeriti sva poduzeća koja se na njemu oglašavaju, ali i stvoriti kvalitetnu službu za pritužbe korisnika", rekla je Borzan.

Biljana Borzan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.